College, corporaties en huurders hernieuwen afspraken

Foto: Charles Duijff

Gemeente Haarlem, drie grote corporaties en de huurdersorganisaties hebben nieuwe afspraken gemaakt voor de komende vier jaar. Er komen meer sociale huurwoningen en het streven is om woningen met een slecht energielabel versneld te verbeteren. Ook zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk te zorgen voor voldoende passende woningen voor ouderen.

Bron gemeente:

Meer sociale huur

In de afspraken is opgenomen dat alle partijen toewerken naar verdere groei van de sociale woningvoorraad in Haarlem met netto 600 woningen in de periode tot en met 2025 en 1.300 woningen in de periode 2026-2030. De ambities zijn hoog maar hiermee trekken de betrokken partijen de eerder ingezette lijn door. Bij de start van de huidige coalitie is nadrukkelijk gekozen om meer woningen toe te voegen. Van de nieuwe woningen moet een groot deel (40%) sociale huurwoningen zijn. Deze moeten juist in die wijken van de stad komen waar nu nog weinig sociale huurwoningen zijn. Maar dit zijn ook de wijken waar corporaties en gemeente weinig grond bezitten. Om toch in de hele stad het aandeel sociale huurwoningen te bouwen verplicht de gemeente projectontwikkelaars bij nieuwe woningbouwontwikkelingen 40% sociale huur en 40% middelduur te bouwen. Voor de ontwikkelzones in Haarlem West is het verplichte percentage zelfs 50%. En de gemeente heeft voor een aantal zones rijkssubsidie toegekend gekregen voor versnelling van betaalbare woningbouw.

Meer duurzame woningen

Op basis van een eerder aangenomen motie van de gemeenteraad is afgesproken dat er een plan van aanpak komt om woningen met slechte energielabels sneller te verbeteren. Dit draagt bij aan verlaging van de energielasten en daarmee aan het bestrijden van energiearmoede.

Wijkverbetering

In de wijken waar woningcorporaties relatief veel woningen hebben (Oost, Schalkwijk) is de afgelopen jaren door corporaties en gemeente veel geïnvesteerd. Corporaties investeren in renovatie van bestaande woningen en in bouw van nieuwe (sociale) huurwoningen. Gemeente, corporaties en huurders werken ook samen aan verbetering op het gebied van onder andere veiligheid, leefbaarheid en samen leven in deze wijken. De komende jaren wordt die samenwerking voortgezet en versterkt.

Stadsdeal Ouderenhuisvesting

Voor de groeiende groep ouderen in Haarlem zijn afspraken gemaakt met de Stadsdeal Ouderenhuisvesting. Onderdeel hiervan is de komende jaren intensiever samen te werken met corporaties en zorgaanbieders. Dit moet leiden tot meer en passende huisvesting voor deze doelgroep.

Vervolg

De huidige korting op- en recent aangekondigde afschaffing van de verhuurdersheffing door het Rijk biedt de corporaties mogelijkheden om meer te doen aan de gewenste groei van de woningvoorraad, de verduurzaming, en het betaalbaar houden van de woningen. Op korte termijn brengen de corporaties deze mogelijkheden in beeld en volgt een aanvulling op de nu gemaakte afspraken. De afspraken tussen gemeente, corporaties en huurders worden ondertekend nadat hierover is gesproken in de commissie Ontwikkeling op 14 april (onder voorbehoud).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen