Haarlemse kinderen binden de strijd aan tegen textielverspilling

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Vanaf 12 september gaan kinderen van tien Haarlemse Basisscholen de strijd aan met textielafval. Zij gaan bijna een maandlang zoveel mogelijk oud en kapot textiel inzamelen om te repareren of te recyclen.

Buurtbewoners worden bij het project betrokken. Zij kunnen hun kapotte en niet meer gedragen kleding aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld begint in je kledingkast
De inzameling van textiel kan stukken beter! Per jaar belandt zo’n tien kilo textiel per Nederlander in de vuilnisbak. Of kleren blijven jaren in de kasten hangen. Jammer! De meeste kleding is goed genoeg voor een tweede ronde.

Maar ook textiel dat wel wordt ingezameld is niet altijd meer geschikt om te recyclen. Mensen gooien vaak vies en nat textiel in de container en dat maakt hergebruik moeilijk of soms zelfs onmogelijk. De Textiel Race moet bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving creëren!

Leerzaam
Tijdens de race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van de textielproductie op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van hun stad.

De Textiel Race Haarlem vindt plaats van 12 september tot en met 6 oktober. De scholen die in Haarlem meedoen zijn; De Globe, De Zuidwester, IKC Schalkwijk, OBS De Piramide, OBS De Kring, De Trapeze, Vrije School Kleverpark, OBS Bos en Vaart, Sint Bavo en De Talenten.

De race is een initiatief van Gemeente Haarlem, Spaarne Werkt en Spaarnelanden. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen