Bijna vier eeuwen geschiedenis en afbouw Landhuis Elswout samengebracht in uniek boek

20 sep , 19:44 Cultuur
'T is een kwestie van geduld’, zo zou je het afbouwproces van landhuis Elswout in Overveen kunnen omschrijven. Alles bij elkaar kostte het eigenaar en vastgoedinvesteerder Luigi Prins zo’n drie decennia om bijna vier eeuwen oude rijksmonument af te bouwen. Vorig jaar werd het landhuis officieel geopend. Nu, ruim een jaar later, is de complete geschiedenis van Landhuis Elswout opgetekend in het deze week verschenen boek ‘Landhuis Elswout: 390 jaar verder’.
(bron: Cobraspen Groep / video: Charles Duijff / foto’s  Cobraspen en Wim Meijer Fotografie)
Tijdens de boekpresentatie, die vanzelfsprekend ook op Elswout plaatsvond, reikte Luigi Prins het eerste exemplaar uit aan Ankie Broekers-Knol, burgemeester van Bloemendaal.
foto:  Cobraspen 
foto:  Cobraspen 
“Het boek verzamelt wat nooit eerder is samengebracht”, vat Prins samen. Hij liet het landhuis in twee decennia tijd afbouwen naar het ontwerp van de negentiende-eeuwse eigenaar, Willem Borski III, en diens architect, Constantijn Muysken. Na de plotselinge dood van Borski – in 1884 – was de grondige verbouwing namelijk stil komen te liggen. “Vorig jaar vierden we al groots de opening van Elswout, honderdveertig jaar na aanvang van de bouw”, blikt Prins terug, die inmiddels met zijn Cobraspen Groep intrek heeft genomen in het landhuis. “Het boek is dan ook de gepaste afronding van een ambitieus passieproject.”
Het overzichtswerk is exclusief en in beperkte oplage verkrijgbaar bij boekhandel De Vries Van Stockum te Haarlem.
Complete geschiedenis
‘Landhuis Elswout: 390 jaar verder’ beschrijft de geschiedenis van Buitenplaats Elswout, vanaf de stichting van het landgoed in 1633 en de verschillende landhuizen die er door de eeuwen heen zijn gebouwd, tot en met de afbouw van het huidige Landhuis Elswout in Italiaanse stijl, afgerond in 2023. Ruwweg de laatste helft van het boek gaat dan ook over het afbouwproces van de afgelopen decennia, de eerste helft over de eeuwen daarvoor.
Schilderij van een van de eerdere landhuizen, waarvan de fundamenten nog onder het huidige landhuis Elswout liggen. 
Schilderij van een van de eerdere landhuizen, waarvan de fundamenten nog onder het huidige landhuis Elswout liggen. 
Voor het boek werkte Luigi Prins samen met historicus Wim Post, die de basistekst al voor het uitbreken van de kredietcrisis schreef. Door de crisis kwam echter, naast de afbouw van Elswout, ook de productie van het boek stil te liggen.
Na afbouw van het landhuis is ook het samenstellen van het boek voortgezet, waarbij ook de volgende generaties werden betrokken. Dochters Carmèla Prins en Nicole Post hebben het werk van hun vaders vormgegeven. Daarnaast hebben Gert Jan van Setten en Marie-Christine Marres, redactieleden van Ons Bloemendaal, bijgedragen aan ‘Landhuis Elswout: 390 jaar verder’.
Bijna vierhonderd jaar Elswout
Het oorspronkelijke landhuis op Buitenplaats Elswout dateert uit 1633 en heeft verschillende eigenaren gekend, maar kwam in de negentiende eeuw tot grote bloei onder drie generaties van de handels- en bankiersfamilie Borski. Elswout bleef echter onafgebouwd na de plotselinge dood van Willem Borski III, midden in een grootschalige verbouwing. Meer dan een halve eeuw lang stonden enkel de vier gevels overeind, totdat de Duitse bezetter het landhuis in de Tweede Wereldoorlog confisqueerde en van vloeren en een dak voorzag.
Rond de eeuwwisseling verkocht Staatsbosbeheer – sinds 1970 eigenaar – Landhuis Elswout voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aan Cobraspen Groep, dat uiteindelijk in 2004 startte met de afbouw in de door Willem Borski III beoogde stijl. Daartoe nam Luigi Prins de originele interieurtekeningen als uitgangspunt, die hij na intensief archiefonderzoek bij een van de nazaten van de familie Borski had teruggevonden.
Over dit proces maakte Cobraspen onderstaande documentaire:
Tot slot nog enkele foto's van het afgebouwde Landhuis Elswout: