Lente in Haarlem: wat is er om naar uit te kijken?

Foto: Pixabay

Echt warm is het buiten nog niet, en toch is de meteorologische lente intussen echt aangebroken. Terwijl we wachten tot het kwik stijgt, zijn er gelukkig genoeg leuke evenementen om naar uit te kijken. Van de bekende gezellige winkelstraatjes tot prachtige tijdelijke tentoonstellingen – ook in de lente van 2018 heeft Haarlem weer heel wat moois te bieden. Zowel doorgewinterde Haarlemmers als dagtoeristen kunnen dit voorjaar dus hun hart ophalen.

Koopzondagen

Al in de Gouden Eeuw stond Haarlem bekend als het koophandelcentrum van Nederland, en 400 jaar later is er op dat vlak weinig veranderd. Houdt u van shoppen, dan mag u Haarlem zeker niet overslaan. Bijna alle winkels zijn hier namelijk ook op zondag geopend. Mis zeker de bekende Gouden Straatjes niet. Naast prachtige boekhandels zoals bijvoorbeeld H. de Vries, vindt u in Haarlem ook grotere kledingketens als Ulla Popken. Daarnaast heeft Haarlem ook een groot aantal onafhankelijke boetiekjes – denk bijvoorbeeld aan het gezellige interieurwinkeltje My Deer’s.

Fraaie tentoonstellingen

Natuurlijk beschikt Haarlem over haar vaste culturele instituten zoals het Frans Hals Museum, waar u het hele jaar door terecht kunt voor een vleugje cultuur. Daarnaast vinden er deze lente echter ook heel wat tentoonstellingen plaats die slechts enkele maanden te bewonderen zijn. Snel bij zijn dus! Voor schilderkunst kunt u terecht in het Spaarne Gasthuis. Daar stelt Gerard Schuil zijn tulpen tentoon. Zijn foto’s meer uw ding, dan vindt u in fotogalerie Degang t/m 28 april de fototentoonstelling Plastic Utopia. Fotograaf Henri Blommers brengt hier de schoonheid en veerkracht van de natuur in beeld. Verwondering over de pracht van de natuur vindt u ook in het Teylers Museum, waar een tijdelijke tentoonstelling in het boekenkabinet met authentieke bronnen over het leven in de oceaan loopt.

Internationale optredens in intieme sfeer

Ook fans van live muziek hoeven zich dit voorjaar niet te vervelen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een sfeervol live concert, dan heeft North End Haarlem precies wat u zoekt. U kan er niet alleen terecht voor CD’s en vinyl, de muziekwinkel organiseert ook regelmatig inhouse concerten. Voor een volledig overzicht van wat er bij hen op het programma staat, kunt u op hun Facebookpagina terecht. Luistert u liever naar muziek in een conventionele concertzaal, dan kunt u bij Patronaat terecht. Deze mooie concertzaal in hartje Haarlem organiseert allerlei optredens van geweldige Nederlandse en internationale artiesten. Binnenkort staat bijvoorbeeld de Amerikaanse Joan Osborne op het programma.

Openbloeiende natuur

Houdt u van de natuur of hebt u zelfs groene vingers? Misschien hebt u zich voor 2018 wel voorgenomen u meer naar buiten te begeven of meer te bewegen. Een bezoekje aan Haarlem is de perfecte gelegenheid om te gaan wandelen in het Haarlemmerhout, het oudste stadsbos van Nederland. Brengt u liever zelf een stukje natuur bij u in huis, ga dan eens langs het Voorjaarsevenement in de Haarlemmer Kweektuin. Hier vindt u een groot aanbod aan (moes)tuinplanten, maar ook bemesting- en verzorgingsadvies en er wordt allerlei materiaal verkocht. Het evenement wordt georganiseerd door Haarlemmer Natuur- en Milieueducatie en vindt plaats op 14 en 15 april.

Reacties