Jongeren vinden opwek van zon- en windenergie in Haarlem en regio belangrijk

Foto: Pixabay

HAARLEM – Uit een door de gemeente Haarlem gehouden enquête onder jongeren tussen 18 en 30 jaar blijkt dat het merendeel van hen het opwekken van zon- en windenergie belangrijk vinden. In totaal gaven 617 Haarlemmers hun mening. De deelnemende jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering en willen daar zelf meer tegen doen.

Waar zonnepanelen en windmolens komen, beïnvloedt ons toekomstige landschap. Jongeren krijgen in de toekomst met deze veranderingen in en rondom onze stad te maken. De mening van jongeren horen we niet zo vaak. Daarom vroeg de gemeente aan hen wat ze van de ontwikkelingen vinden. Dit gebeurde met een ‘swipocratie’: een online vragenlijst met klimaatdilemma’s.

Zonne- en windenergie
Van de 617 deelnemers vindt 73% het acceptabel dat het landschap verandert door windmolens en zonnepanelen en 88% vindt dat overstappen op duurzame energie een goed idee is. De deelnemers geven de voorkeur aan zonnepanelen op daken van bedrijven en huizen en op parkeerterreinen. Voor windmolens geven de deelnemers de voorkeur aan een plek op bedrijventerreinen. Zij kiezen liever voor één  grote windmolen dan 30.000 zonnepanelen of 300 kleine windmolens.

Samen maken we een nieuw landschap
Zo’n 70% wil meepraten over de plek van zonnepanelen en windmolens én wil dit graag samen met stadsgenoten doen. Van de 617 deelnemers willen 180 deelnemers met de gemeente meedenken over zon- en windenergie. Daar is de gemeente blij mee. De overstap naar duurzame energie maken we samen. Benieuwd naar alle resulaten van het onderzoek? Bekijk ze in het overzicht.

PowerUp festival op 7 mei
Zaterdag 7 mei van 12.00 tot 19.00 uur is in de Lichtfabriek een festival waar bestuurders, raadsleden en jongeren praten over de kansen en mogelijkheden van de energietransitie. Met RES-talks, mediatrainingen, muziek, eten & drinken. Meer informatie op https://powerupfestival.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen