PHIL en Stadsschouwburg verduurzaamd

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – De Gemeente Haarlem heeft € 9 miljoen beschikbaar voor maatregelen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. De grootste gebouwen waar men nu mee aan de slag gaat zijn concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg.

Een extern bureau heeft onderzocht welke maatregelen op dit moment het meeste opleveren. De theaters coördineren zelf de uitvoering. PHIL is als eerste aan de beurt, daarna volgt de schouwburg. Het geld wordt onder andere gebruikt om dak, gevels en ramen beter te isoleren, ledlampen te plaatsen en een warmte- en koudeopslag onder de grond (WKO) te installeren.

Minder CO2
Voor PHIL is € 1,3 miljoen beschikbaar. Ingo Ruijterman, hoofd gebouwen van de theaters, is blij met de plannen en het budget: “Duurzaamheid is belangrijk voor ons. We hebben al langer het Green Key keurmerk. Dat betekent dat we bij elke stap nadenken of het ook duurzaam kan. Dat kan heel klein zijn, zoals het serveren van biologische thee en honing, inkopen van milieuvriendelijk printpapier en schoonmaken met middelen die minder belastend zijn voor het milieu. Maar de grote slagen maak je met minder zichtbare maatregelen. De thermostaat staat al een paar maanden een graadje lager. En we hebben het klimaatbeheersingssysteem beter ingeregeld. Het blaast nu minder hard als er minder mensen in de zaal zitten. Zo’n ingreep kost weinig maar levert een grote energiebesparing op. Maar met isolatiemaatregelen en een WKO kun je nog meer doen.”

Ook voor de Stadsschouwburg is geld beschikbaar, maar minder. Volgens Tom Hakkenberg, projectleider verduurzaming vastgoed bij de gemeente, is dat een beleidskeuze: “We gaan eerst voor investeringen die zich snel terugverdienen. We kijken naar de maatregelen die de meeste CO2-reductie opleveren per geïnvesteerde euro. Dat zijn er bij PHIL meer dan bijvoorbeeld bij de Stadsschouwburg of de Schuur. Maar uiteindelijk worden alle strategische gebouwen van de gemeente voor 2030 zoveel mogelijk verduurzaamd.”Weinig overlast
Bezoekers van PHIL zullen weinig merken van de werkzaamheden. Ruijterman: “Het meest zichtbare dat we gaan doen is een tochtsluis maken bij de ingang. Verder zal er voor de dakisolatie een steiger tegen de gevel komen staan. De WKO-installatie komt in een ruimte die nu nog als kleedkamer wordt gebruikt, en de bron daarvoor wordt gegraven op de parkeerplaats achter het gebouw. Daar gaat vervolgens een putdeksel op, dus de parkeerplekken blijven intact.”

De werkzaamheden moeten eind 2024 klaar zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen