Haarlemse loopgroep brengt vuur naar Bevrijdingspop

Foto: Wim Meijer Fotografie

WAGENINGEN / HAARLEM – In de nacht van 4 op 5 mei lopen hardlopers uit het hele land de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Een evenement dat start in Wageningen. Ook dit jaar zal de Haarlemse Loopgroep03 daar het Bevrijdingsvuur ophalen en naar Bevrijdingspop in Haarlem brengen.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette kent een lange traditie. Al sinds 1948 wordt op verschillende manieren het Bevrijdingsvuur naar en vanuit Wageningen verspreid. Dit jaar zullen ongeveer 1700 lopers, van 88 verschillende loopgroepen uit het hele land, zich op de avond van 4 mei verzamelen in Wageningen. Daar wordt, aan het einde van het NOS-programma ‘Vuur van de Vrijheid’, het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken. Iedere loopgroep steekt bij dat vuur een fakkel aan, om het vuur vervolgens naar de eigen gemeente te brengen.

Voor sommige groepen valt de afstand mee, zij gaan bijvoorbeeld naar Nijmegen of Apeldoorn. Maar er zijn er ook die een heel stuk langer onderweg zijn. Het bevrijdingsvuur wordt verspreid van Leeuwarden tot Vlissingen en van Heerlen tot in de kop van Noord-Holland.

Hoofdpodium
De groep uit Haarlem gaat een route van ongeveer 125 kilometer afleggen. Deze afstand wordt door 11 hardlopers gelopen, die om de beurt 2 kilometer hardlopen. Op 5 mei zullen zij om 12:50 het hoofdpodium van Bevrijdingspop opkomen. Daar wordt met de fakkel het Haarlemse Bevrijdingsvuur aangestoken, wat de rest van de dag zal blijven branden.

Wilt u zien hoe het Bevrijdingsvuur naar Haarlem wordt gebracht door Loopgroep03? Volg ons dan op Instagram via @gemeentehaarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen