‘Ook op het water ben je gewoon een verkeersdeelnemer’

Foto: Charles Duijff

Niets is toch fijner dan op een mooie zonnige dag met een goed gevulde picknickmand een rondje te varen op de Haarlemse grachten? “Dat is zeker waar, ik ben niet voor niks op het water gaan wonen”, vertelt een woonbootbewoner.

Bron gemeente:

“Maar het zou fijn zijn als iedereen zich aan de toegestane snelheid houdt. Denk gewoon even na en kijk eens achter je als je vaart, naar wat voor golven je maakt!”
Dat het genieten is op de Haarlemse wateren blijkt wel uit de enorme toename van dagjesmensen en de diversiteit aan vaarmiddelen op het water; van een sloep tot kleine gemotoriseerde schepen, van sup tot kano en van kayak tot rubberbootje. Dick Hendriks, nautisch handhaver: “De meeste mensen associëren varen vooral met plezier maken. En het is natuurlijk ook heerlijk hier in Haarlem op het water. Maar het is wel heel belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en rekening met elkaar te houden. Het is hier een smalle vaarweg”.

Zeeziek op de bank

Het is niet toegestaan om harder te varen dan 6 kilometer per uur. “Als je wel harder vaart, ontstaan er veel golven. Daar worden onze woonbootbewoners niet heel vrolijk van. Die zitten dan net niet zeeziek op de bank als het water tegen hun woning aanklotst”, legt Dick uit. Dat harder varen dan de toegestane 6 kilometer per uur bij veel woonbootbewoners voor overlast zorgt, wordt bevestigd door een van de bewoners*: “Dan moet je denken aan de drijvende stijger die tegen mijn ark bonkt, drinken dat uit mijn glas klotst en lamellen die heen en weer slingeren. Denk gewoon even na en kijk eens achter je als je vaart, naar wat voor golven je maakt! Het is nu ook nog steeds het broedseizoen. Er zitten hier allemaal kleine meerkoetjes op het nest”.

Doef-doef-muziek

Niet alleen kleine meerkoetjes houden van hun rust. Slapende kinderen en volwassenen worden ook liever niet wakker van ‘doef-doef-muziek’. Geluid draagt op het water verder dan op het land. Muziek aan boord is dus al van grote afstand te horen. Dick: “De meeste mensen zijn zich van geen kwaad bewust en hebben de muziek ook helemaal niet hard aanstaan. Ik maak dan wel eens een geluidsopname om ze te laten horen wat voor enorm effect een klein muziekje al kan hebben. Dat maakt vaak wel indruk”.

Alcohol

Naast muziek en hard varen, wordt er nog te vaak door bestuurders van boten alcohol gedronken. Dick: “Op het water ben je ook gewoon een verkeersdeelnemer. Dat je geen alcohol drinkt als je in een auto stapt vindt iedereen heel normaal. Maar dit geldt dus ook voor het besturen van een vaartuig op het water. Je moet scherp zijn om tijdig te kunnen reageren op alles wat er om je heen gebeurt. En je bent natuurlijk ook verantwoordelijk voor de veiligheid van eventuele andere passagiers op je boot”.

Controles op het water

Om ervoor te zorgen dat iedereen deze zomer kan genieten van de Haarlemse wateren, gaan gemeentelijke handhavers, samen met de politie, de komende tijd snelheid en alcoholcontroles houden op het water. Ook worden vaarbewijzen gecontroleerd. “Dit is ook weer dat stukje bewustwording bij de mensen”, vertelt Dick. “Als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte of met een vaartuig dat een snelheid kan halen van meer dan 20 kilometer per uur, dan heb je echt een vaarbewijs nodig”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen