Kunstwerk ‘Stille Strijd’ onthuld in Haarlem

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM  – Om aandacht aandacht voor te vragen voor het feit dat bijna 1 op de 3 Haarlemse jongvolwassenen wel eens denkt aan zelfdoding is de komende weken een bijzonder kunstwerk te zien in Haarlem. Onder de lindeboom bij het Museum van de Geest zit een 2 bij 4 meter grote in elkaar gedoken tiener tussen de terrasbezoekers. Het kunstwerk heet Stille Strijd en staat voor de gevoelens die veel eenzame en depressieve jongeren hebben.

(bron en foto: Gemeente Haarlem)

Veel jongeren vinden het moeilijk om te praten over depressies of gedachten aan zelfdoding. Met ‘Stille Strijd’ wil kunstenaar Saskia Stolz dit taboe doorbreken. Het kunstwerk stond eerst op het Museumplein in Amsterdam. Samen met het Museum van de Geest hebben wij het nu naar Haarlem gehaald.

Jessica Belles, adjunct-directeur Museum van de Geest: “We doen veel verschillende projecten om dit probleem bespreekbaar te maken. Ook dit aangrijpende kunstwerk zien wij als een uitnodiging om te praten over je gevoelens. De blije, maar ook de sombere.”

Eenzaamheid en depressie
Met het kunstwerk wil de kunstenaar aandacht vragen voor de ‘stille strijd’ die jongeren vaak in eenzaamheid voeren. “Er rust een taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht”, zegt Stolz.

Volgens Bas van Leeuwen, wethouder Jeugd, is het belangrijk om zo jong als mogelijk te leren om over je gevoel te praten. “Als gemeente proberen we waar wij kunnen een bijdrage te leveren om dit probleem bespreekbaar te maken. Hoe makkelijk is het om te zeggen dat het goed gaat wanneer iemand het aan je vraagt. En hoe moeilijk is het om te zeggen dat het eigenlijk helemaal niet goed met je gaat?”

Felle kleuren
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Uit onze Gezondheidsmonitor blijkt dat 31 % van de jongvolwassenen in Haarlem in de afgelopen 12 maanden serieus heeft gedacht een suïcide, waarvan 7 % hier zelfs (heel) vaak aan dacht. Het gaat vooral om jongvolwassen van 16 en 17 jaar.

Saskia Stolz: “Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling. De felle kleuren staan voor het feit dat je vaak aan de buitenzijde niet kunt zien dat het mentaal niet goed met iemand gaat.”

Rondreis door Nederland
Het kunstwerk is tot en met 21 augustus vrij te bezoeken op het terras van het Museum van de Geest in Haarlem en gaat daarna verder rondreizen naar andere gemeenten. Het museum en de gemeente Haarlem hechten veel belang aan de mentale gezondheid van jongeren en roepen andere gemeenten op om aan te sluiten bij de tour van het kunstwerk.

Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving of denkt u weleens aan zelfdoding? Wees dan niet bang om hulp te vragen. U kunt elke dag, de hele dag gratis en anoniem bellen met 0800-0113 of een chat starten via de website 113 Zelfmoordpreventie. Er staat altijd iemand voor u klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen