Elektriciteitsnetwerk onder druk: impact op Haarlem blijft beperkt

Foto: Pixabay

HAARLEM – Op 18 oktober 2023 werd bekend dat het elektriciteitsnetwerk in heel Nederland onder druk staat. Dit levert in Haarlem op dit moment nog geen grote problemen op.

De druk op de elektriciteitsvoorzieningen komt door de snelle ontwikkelingen in de manier waarop we ondernemen, werken, wonen en ons vervoeren. De stappen die worden gezet in de overgang van fossiele naar schone energie hebben een positief effect. Alleen is het huidige elektriciteitsnetwerk er nog onvoldoende op ingesteld. Het Rijk, de provincies, de netwerkbeheerders en gemeenten werken hard om dit te verbeteren. Bijvoorbeeld met miljarden euro’s aan investeringen de komende jaren. Maar we weten dat er knelpunten zullen ontstaan.

Stroom blijft beschikbaar
Dit is een serieus signaal. Gelukkig komen de huidige voorzieningen in Haarlem nog niet in het gedrang. Voorlopig verandert er niets voor huishoudens, instellingen en ondernemers in Haarlem. Stroom blijft gewoon beschikbaar, zonnepanelen kunnen energie opwekken en terugleveren, warmtepompen en laadpalen kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.

De gemeente heeft de afgelopen periode in samenwerking met Liander ruimte kunnen reserveren op het netwerk. Daardoor kunnen ook de verwachte groei met 10.000 woningen en de verduurzaming van de stad doorgaan.

Als een bedrijf of instelling een nieuwe grootschalige aansluiting op het stroomnetwerk nodig heeft, moeten ze hierover voortaan wel contact met Liander opnemen om te zien of en wanneer dit mogelijk is.

Nieuwe transformatorhuisjes
De komende jaren zullen overal in het land werkzaamheden plaatsvinden om het net te versterken. Dus ook in Haarlem. Zo komen er veel transformatorhuisjes bij. Dit is nodig om de stroomvoorziening op orde te houden. In Haarlem komen er de komende jaren ongeveer 400 transformatorhuisjes bij, verdeeld over de stad. De gemeente werkt samen met Liander om ervoor te zorgen dat de voorzieningen zo goed mogelijk in de openbare ruimte passen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen