Meer wegen naar 30 kilometer per uur in Haarlem

Foto: Gemeente, aangeleverd voor publicatie

De gemeente gaat op steeds meer wegen de maximumsnelheid verlagen naar 30 kilometer per uur. Dit doen ze om het verkeer veiliger te maken. Ze hebben een plan gemaakt waarin precies staat om welke wegen het gaat.

U kunt hier uw mening over geven.

De gemeenteraad heeft in 2021 bepaald dat 30 kilometer de nieuwe norm is in Haarlem. Toen is nog niet precies besloten op welke wegen de maximumsnelheid wordt verlaagd. Ze hebben nu een plan gemaakt waarin voor alle wegen staat wat daar de maximumsnelheid wordt. Er staat ook in of je op die straat voorrang op de zijwegen hebt of niet.

Van 50 naar 30

De meeste wegen in Haarlem zijn woonstraten waar al een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt. Hier verandert niets. Op de drukkere wegen gaan ze de maximumsnelheid zoveel mogelijk verlagen. Dat doen ze op ruim de helft van de huidige 50-kilometerwegen. Op de rest blijft 50 kilometer per uur gelden, zodat de bereikbaarheid voor bussen en hulpdiensten goed blijft. Deze wegen zijn ook de snelle route voor het autoverkeer, zodat dit verkeer zoveel mogelijk om de woonwijken heenrijdt.

Bij het opstellen van het plan heeft de gemeente verschillende partijen betrokken. Denk aan de provincie, openbaar vervoerbedrijven, hulpdiensten, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond.

Planning

Gemeente: We gaan de maximumsnelheid niet overal meteen verlagen. Dat doen we meestal op het moment dat de straat toch al een herinrichting krijgt. Bijvoorbeeld omdat de riolering moet worden aangepakt. Dan passen we de inrichting meteen aan de nieuwe maximumsnelheid aan. Het kan dus een tijd duren voordat alle straten uit het plan zijn aangepast.

Geef uw mening

U kunt van 6 november tot en met 17 december 2023 reageren op het plan. Bekijk het plan en geef direct uw mening op de webpagina 30 kilometer per uur in de stad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen