Informatieavond geluidhinder door wegverkeer

Foto: Pxhere

HAARLEM – De gemeente Haarlem werkt aan een nieuw Actieplan Geluid. In dit plan staat hoe het geluid van verkeer in de stad zoveel mogelijk kan worden teruggedrongen. Inwoners van Haarlem kunnen meepraten over het nieuwe beleid.

Elke 5 jaar maakt de gemeente een geluidkaart voor Haarlem. Daarin wordt berekend hoeveel geluid van wegverkeer of industrie er gemiddeld rond woningen is. Op basis van de geluidkaart wordt een Actieplan Geluid gemaakt. In het actieplan geluid staat wat de  gemeente kan doen om geluidhinder in Haarlem te beperken. Het actieplan gaat alleen over geluidbronnen waarvan de gemeente beheerder is. Dat zijn wegen binnen de bebouwde kom (behalve de Westelijke Randweg) en industrieterrein Waarderpolder. Lawaai van vliegtuigen, evenementen of horeca valt niet onder het plan.

Geluid bij nieuwbouwwoningen
De geluidkaart is zomer 2023 vastgesteld. Nu gaat men aan de slag met het Actieplan Geluid. Er zijn al veel maatregelen genomen om geluidhinder in de stad te beperken. Bijvoorbeeld het 30 km/u-beleid, het 0-emissiebeleid voor bestelauto’s en vrachtwagens, en het beleid voor asfalt dat geluid beperkt. Dit beleid wijzigt niet. Er wordt gekeken naar het beleid voor nieuwe woningen waarvan de verwachting is dat ze in een omgeving met veel verkeersgeluiden komen. Het beleid moet worden aangepast aan de eisen die de nieuwe Omgevingswet stelt, die op 1 januari 2024 van kracht geworden is. De bedoeling is om de geluidhinder voor bewoners zoveel mogelijk te  beperken.

Meepraten over het actieplan
Op maandag 22 april wordt een informatieavond georganiseerd waar inwoners van Haarlem informatie krijgen over het actieplan geluid. Men kan vragen stellen over het geluidbeleid. Na deze avond zal het actieplan ter inzage gelegd worden en kan men zienswijzen met betrekking tot het geluidbeleid indienen.

  • Datum: 22 april 2024
  • Tijdstip: 19.00 – 21.00 uur
  • Locatie: Zijlpoort, Gedempte Oude Gracht 2
  • Meer informatie is te vinden in het Ontwerp Actieplan Geluid.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen