HAARLEM - De gemeente Haarlem is één van de vijf gemeenten die starten met de landelijke pilot Geldfit Jong, een initiatief dat jongeren helpt om grip te krijgen op hun geldzaken. In samenwerking met scholen en lokale partners wil Haarlem jongeren tussen de 16 en 27 jaar eerder bereiken, sneller passende hulp bieden en bijdragen aan hun financiële fitheid.
De pilot sluit aan op zorgwekkende cijfers: het aantal jongeren met geregistreerde problematische schulden is in 2023 toegenomen naar 22.030, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Uit onderzoek van ING blijkt bovendien dat bijna de helft van de jongeren schulden heeft (inclusief DUO-schuld) en dat een kwart van de mbo-studenten kampt met leningen, betalingsachterstanden of roodstand. Drie op de tien jongeren tussen 16 en 19 jaar ervaarden afgelopen jaar problemen met geld.
De weg naar lokale hulp vinden
De pilot Geldfit Jong is ontwikkeld door het landelijke platform Geldfit.nl. Geldfit is het startpunt voor vragen en zorgen over geld. Met Geldfit Jong bouwen de deelnemende gemeenten samen met lokale partners aan een nieuwe manier van werken. Een aanpak waarin jongeren zich sneller geholpen voelen en makkelijker de weg vinden naar ondersteuning vanuit het lokale aanbod. Haarlem deelt de uitkomsten van de pilot met de andere deelnemende gemeenten en landelijke partners, om gezamenlijk te werken aan een effectief model dat landelijk verder uitgerold wordt. Diana van Loenen, wethouder Minima en Schulden van gemeente Haarlem: “Als je volwassen wordt, heb je in een keer veel nieuwe verantwoordelijkheden, ook als het gaat om financiën. Met Geldfit Jong willen we voorkomen dat kleine geldzorgen uitgroeien tot problematische schulden. In Haarlem bestaan al goede initiatieven voor jongeren met geldzorgen. Met deze pilot bereiken we meer jongeren, omdat we ons richten op de plekken waar jongeren ook zijn.”
Doelen van de pilot
Met de pilot Geldfit Jong hebben de deelnemende gemeenten een aantal doelen voor ogen:
- Jongeren eerder vinden en bereiken, op plekken waar zij al zijn (scholen, sportclubs, jongerencentra, online);
- Jongeren sneller doorverwijzen naar een effectief en passend hulpaanbod;
- Lokale samenwerking versterken en een sluitend ecosysteem creëren;
- Inzicht krijgen in wat jongeren lokaal nodig hebben om financieel weerbaar te worden.
Jongeren Geldfitroute in Haarlem
Binnen de pilot ontwikkelt Haarlem een eigen Jongeren Geldfitroute. Die route bestaat uit een helder overzicht van lokale hulpvormen en doorverwijzingen, variërend van informele hulp bij geldzorgen tot formele hulp bij problematische schulden. Edwin Burgman is vanuit Geldfit betrokken bij de pilot: “De kracht van de Jongeren Geldfitroute is dat Haarlem deze route opbouwt in samenwerking met scholen, jongerenwerk, wijkteams, zorgprofessionals en jongeren zelf. Daarnaast maken we in het vinden en bereiken van jongeren gebruik van sociale media, campagnes en communicatie op plekken waar jongeren komen: van mbo-scholen tot jongerencentra en zelfs coffeeshops. Daarmee helpen we Haarlem met deze pilot ervaring opdoen, het netwerk versterken en succesvolle elementen op termijn borgen in het gemeentelijke beleid.”