HAARLEM - Op 4 en 5 mei staat in de Stadsschouwburg de voorstelling De Aanslag, de toneelbewerking van de bestseller van Harry Mulisch. In aanloop hiernaartoe is op 7 en 8 april het bijzondere project Fluisterende Huizen te bezoeken. Dit is een theatrale wandeling rond en in de Stadsschouwburg langs buurtverhalen uit WOII. Met spel, muziek, dans, video en audio worden verhalen van kinderen van toen tot leven gebracht door kinderen van nu.
(bron en foto's: Stadsschouwburg Haarlem)
Haarlems oorlogsverhaal op toneel
In De Aanslag pleegt het Haarlems verzet een aanslag op een politieagent, waarna er een vergelding plaatsvindt op de Haarlemse Westergracht waarbij tien Nederlanders gefusilleerd en vier huizen in brand worden gestoken. Het stuk laat ook 80 jaar na de bevrijding zien dat de vrijheid van de mens kwetsbaar en zeker niet vanzelfsprekend is. Peter Bolhuis en Henriëtte Tol speelden de productie vijftien jaar geleden al eens in Haarlem en keren nu terug. Leendert de Ridder speelt Anton Steenwijk. De cast wordt compleet gemaakt door Tim Linde en Anna Bartels.
Herdenken en Vrijheidsmaaltijd
Bezoekers van De Aanslag kunnen op 4 mei voorafgegaand aan de voorstelling gezamenlijk herdenken. In de beide foyers zijn schermen waarop de Nationale Herdenkingen wordt uitgezonden. Op 5 mei is ervoor een beperkt aantal bezoekers een vrijheidsmaaltijd in het Spiegel Café . Onze eigen Haarlemse chef Mark Dijk van Truffels maakt op basis van het recept van Jet van Nieuwkerk de vrijheidssoep. Hij zorgt voor een goed gevulde tafel met brood en lekkere hapjes. Acteur, presentator en schrijver Matthijs Wind schuift aan om wat meer te vertellen over de oorlog in Haarlem en gaat met de gasten aan tafel in gesprek.
Verhalenwandeling in de Stadsschouwburg door Haarlemse scholen
Op 7 en 8 april is de theatrale wandeling Fluisterende Huizen in de Stadsschouwburg. De Haarlemse theatermaker Liesbeth Rood en historicus Cato Thier maken samen met vijf scholen rond de Stadsschouwburg een educatief project over de oorlog in Haarlem. Een aanslag bij school, een stiekem kopje thee, een verloting van een huis, zomaar een greep uit de Fluisterende Huizen. De kinderen krijgen een buurtgeschiedenisles in het Noord-Hollands Archief en gaan in gesprek met ouderen uit de buurt over de impact van opgroeien tijdens een oorlog. Deze verhalen verwerken zij samen met kunstenaars tot een gedicht, een beeldverhaal, een bewegingstheaterscène, een illustratie of een lied. Tijdens de theatrale wandelingen op 7 en 8 april zijn deze verhalen te zien naast scènes van verschillende Haarlemse podiumkunstenaars. Het materiaal blijft nog als expositie staan tot en met 5 mei.
· Wat Stadsschouwburg viert 80 jaar vrijheid
· Waar Stadsschouwburg Haarlem, Wilsonsplein 23
· Wanneer 7 & 8 april Fluisterende Huizen / 4 & 5 mei De Aanslag, herdenken en vrijheidsmaaltijd
Informatie en programma www.stadsschouwburghaarlem.nl