Ratatouille wint culinaire prijs De Smulpaap op Haarlem Culinair

02 aug , 9:01 Algemeen
IMG_8452
Aangeleverd

HAARLEM – Restaurant Ratatouille is winnaar van De Smulpaap 2025, de prijs voor het beste wijn-spijscombinatie op het culinaire evenement Haarlem Culinair. De jury, bestaande uit Filippo Butussi, Charlotte Hansen en Pascal Beeren, beoordeelde vrijdag de inzendingen van elf deelnemende restaurants op de Grote Markt. Maita eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Ron Gastrobar.

Het team van Ratatouille, gevestigd aan het Spaarne, reageerde verheugd op de winst. Chef Jozua Jaring nam de schaal in ontvangst. “Het gerecht heet ratatouille en staat al elf jaar op onze kaart,” aldus Jaring. “Na zes jaar afwezigheid is dit een prachtige comeback.”

De afwezigheid van Ratatouille in eerdere edities had te maken met de nasleep van de coronaperiode. Jaring: “We werden gemist op het plein, en besloten dit jaar weer mee te doen. Dat we nu opnieuw winnen, net als in 2014, voelt als thuiskomen.”

De prijs, die sinds 1996 wordt uitgereikt, geldt als een serieuze waardering binnen Haarlem Culinair. “Elk restaurant neemt deze competitie serieus,” aldus jurylid Pascal Beeren. “We beoordelen pas op de dag zelf om onbeïnvloed te blijven.” Filippo Butussi vult aan: “Creativiteit en samenhang zijn doorslaggevend.”

Ook oud-winnaar Moustique & The Governor blikte terug. Chef Jelmer: “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de schaal. Maar de waardering die je krijgt, is onbetaalbaar.” Zijn volledig vegetarische menu dit jaar maakte indruk, maar kwam net tekort voor een nieuwe titel. “Ik miste niks,” zegt jurylid Hansen. “Heel knap gedaan.”

Volgens organisatoren Patrick Uitendaal en Tom Siekman toont de competitiegeest de kwaliteit van Haarlem Culinair. “Maar het belangrijkste blijft de ontspannen sfeer op de Grote Markt en het brede aanbod voor bezoekers.”