Ken je die van die vluchtelingen? Ze kwamen niet

Grote opkomst in het Van der Valkhotel bij de discussie over vluchtelingen in Schalkwijk.
Foto: haarlemnieuws

Een hoop commotie was er eind vorig jaar over de komst van 450 vluchtelingen naar Schalkwijk. Wat blijkt? Ze komen helemaal niet.

Het COA heeft bekendgemaakt toch geen gebruik te maken van het voormalige verpleeghuis Boerhaave in de Louis Pasteurstraat als noodopvanglocatie. Dit komt doordat er nu veel minder vluchtelingen naar ons land komen. Extra locaties zijn niet meer nodig. De Koepel was ook zo’n noodlocatie, maar die blijft tot begin volgend jaar in gebruik op als opvang.

Het COA heeft ook bekendgemaakt de opvang verderop in Vijfhuizen te sluiten.

Slapende locatie

Het COA huurt de Boerhaavekliniek wel en maakt er een slapende locatie van. Het gebouw wordt alleen gebruikt op het moment dat de instroom weer extreem hoog wordt en er weer noodlocaties geopend moeten worden. Dit betekent concreet dat het COA- personeel niet meer werkzaam zal zijn in de Boerhaave. Alleen de beveiliging blijft 24 uur per dag aanwezig. Het COA blijft het pand huren tot het einde van 2016.

Toen er een veel kritiek kwam op de opvang in Schalkwijk, besloot de gemeente dat de noodopvang geldt voor maximaal één jaar, dat er maximaal 450 vluchtelingen in worden gehuisvest en dat er met klem bij het COA voor gepleit wordt om gezinnen op deze locatie op te vangen.

De buurt had zo zijn bedenkingen over de komst van een vluchtelingenopvang omdat de samenstelling van de wijk er al voor zorgt dat er genoeg problemen zijn. De vrees is dat er meer problemen van zouden komen als er honderden vluchtelingen gaan rondzwerven. Een even groot deel heet de vluchtelingen overigens van harte welkom.

Lees het hier terug.

Haarlemmers hebben al geopperd het pand niet leeg te laten staan. Het verpleeghuis, dat al is omgebouwd tot opvanglocatie, zou goed kunnen helpen als tijdelijke woonplek voor mensen die het meest last hebben van de huurwoningnood in de stad. Daar is door de gemeente en door het COA nog niet op gereageerd.

 

Reacties