Hobbykoks AirDnD verwerpen kritiek horeca: buurtbarbecues zijn ook geen bedrijf

Kok aan het werk.
Foto: pixabay.com

Horeca Nederland heeft deze week de werkwijze van de hobbykoks van AirDnD – zij organiseren een huiskamerrestaurantweek – ‘onaanvaardbaar’ genoemd. AirDnD reageert: ‘wij zijn net als vrienden-eetclubs en buurtbarbecues geen concurrentie van de horeca.’

AirDnD zegt dat er tweeduizend hobbychefs zijn in Nederland, ze zitten ook in Haarlem. ‘En de verwachting is dat dit alleen maar meer gaat worden. Er is behoefte aan deze nieuwe manier van uit eten gaan’, aldus Maureen Mijinke van AirDnD, AirDrink ’n Dine.

Horeca Nederland vindt deze concurrentie niet eerlijk. De hobbykoks hebben geen drankvergunning en hoeven zich ook niet aan andere regels te houden. Bovendien is de vraag of zij aangifte van hun inkomsten. AirDnD verwijst naar de VVD en ‘I Amsterdam’ die het idee van huiskamerrestaurants zouden omarmen. Mijinke: ‘Nederland inclusief brancheorganisaties zullen mee moeten gaan met de tijd.’

Het zijn geen ondernemers, ze vragen onkostenvergoeding voor een diner dat ze serveren in hun eigen huiskamer. De meesten hebben een full-time baan en willen hun huiskamerrestaurant maar een of enkele keren per maand openen voor gasten. Vriendenclubs en buurt-barbecues waar de kosten worden gedeeld, zijn ook niet bedrijfsmatig en hoeven om die reden ook niet aan horeca-regelgeving te voldoen, zo redeneert AirDnD.

‘Het is een nieuwe manier van uit eten gaan die je niet vindt in een gewoon restaurant. Vandaar dat het geen concurrentie is. Tijdens aanschuiftafels, waarbij de hobbykok bepaalt wanneer er een open avond is en wat er wordt gegeten, eten gasten gezamenlijk aan een eettafel. Huiskamerrestaurants zorgen zo voor nieuwe ontmoetingen. Platforms zoals AirDnD.nl geven een belangrijke sociale impuls aan steden en wijken’, meent Mijinke.

En ze besluit: ‘Wij nodigen iedereen uit zelf eens te ervaren hoe anders dit is dan uit eten gaan in een gewoon restaurant. We merken wel dat uit eten gaan in huiskamerrestaurants nog relatief onbekend is. Vandaar dat we middels de organisatie van de Huiskamerrestaurantweek hier podium aan willen geven. In Amsterdam omdat zich daar momenteel de grootste community hobbychefs bevindt.’

 

Reacties