Japanse kunstenaar wint prijs van Teylers Museum

Werk van de kunstenaar: Mieren
Foto: pr
De Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) heeft de Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal gewonnen. Hij kreeg de prijs uit handen van Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum.
Seta is door een internationale jury uit zes genomineerden gekozen als winnaar. Iedere vijf jaar reikt de jury de aanmoedigingsprijs uit die bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum.
Seta’s werk heeft een unieke signatuur. De basis van zijn verstilde objecten – die altijd in een hand passen – wordt gevormd door sobere geometrische vormen. Cirkels of vierkanten met afgeronde hoeken zijn aan elkaar verbonden door kleine ‘gevonden voorwerpen’ uit zijn tuin. De takjes, blaadjes of bloemknopjes zijn feilloos en tot in de kleinste details gevangen in brons en zilver. Op de geometrische vormen staan de naam van de plant, de datum en soms een kort gedicht of tekst van een gebeurtenis, zoals ‘I found the goldfish in the garden dead’ en ‘I fell off the horse and struck my shoulder strongly’.
De penningprijs is een initiatief van verzamelaar en schenker Jaap van der Veen. Jan Pelsdonk, conservator Numismatische Collecties.

Reacties