112

OM: Verdachte Hells Angels mogen niet naar uitvaart IJmuidense ‘brother’

Politie inval bij de Hells Angels.
Foto: Laurens Bosch

Een aantal verdachte Hells Angels van het chapter Haarlem mogen van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag niet naar de crematie van een IJmuidense Hells Angel.

De vier Hells Angels, verdacht van het lid zijn van een criminele organisatie, zijn onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van hun zitting in 2018. Zij mogen geen contact hebben met mede-Hells Angels.

Verdachte Matthias de B. pleitte vanochtend voor de rechtbank in Haarlem om voor één dag een uitzondering te maken. Op begraafplaats Westerveld in Driehuis wordt zaterdag een grote vriend van hem begraven. De Hells Angel kent hem al dertig jaar, terwijl hij veertien jaar lid is van de Hells Angels.

Hij kent hem dus niet zozeer uit de wereld van de Hells Angels, maar uit de tattoowereld. “Hij is gewoon een heel goede vriend van me. Het valt me zwaar dat ik niet naar zijn uitvaart kan.”

Het OM ziet dit niet zitten. Er worden 1.000 tot 1.500 gasten verwacht op Westerveld. “Het wordt een Hells Angels-event.” Van het OM mag de verdachte wel afscheid nemen van de overleden Angel, die ligt opgebaard in het clubhuis in IJmuiden, mits er geen andere Haarlemse Hells Angels aanwezig zijn. De verdachte: “Ja, maar ik wil hem begeleiden naar het graf.”

Een andere verdachte: “Het zou voor mij zeer oneervol zijn om er niet bij te zijn.” Deze Hells Angel heeft nog contact gehad met de IJmuidenaar in het ziekenhuis. “Ik ben bereid om met tape op mijn mond naar de uitvaart te gaan.”

De rechtbank doet uiterlijk vrijdag uitspraak.

De negen leden van de afdeling in Haarlem, en een vrouw, staan in maart 2018 terecht voor onder meer deelname aan een criminele organisatie. Drie van hen zitten nog vast, de rest is onder voorwaarden vrij. Om de drie maanden zijn er, zoals deze week, pro forma zittingen in afwachting van de inhoudelijke behandeling. De rechters beslissen dan of de voorlopige hechtenissen door mogen gaan en of verdachte Angels bijvoorbeeld nog enkelbanden moeten dragen, zoals het OM wil.

Reacties