Kleverparkbuurt: een wijk beschermd door de heilige Sint Johannes de Deo

Foto: Charles Duijff

De orde “Broeders van liefde en medelijden” waakt over de bewoners van de Haarlemse Kleverparkbuurt. Deze orde werd in 1537 opgericht in het Spaanse Granada door de Portugees Juan Ciudad (1495–1550), beter bekend als Sint Johannes de Deo.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Nu en dan brengt de redactie van Nieuws.nl voor u een wijk in beeld. Tijdens mijn wandeling door de Maarten van Heemskerkstraat in de Haarlemse Kleverparkbuurt greep mij een angstige herinnering bij de keel. Ik passeerde het gebouw van voormalig ziekenhuis Sint Johannes de Deo. Een angstige- maar ook ijzige herinnering. Ik was in 1950 drie jaar oud toen KNO-arts dokter Eijsvogel in ziekenhuis Sint Johannes de Deo mijn amandelen knipte. ‘Kom maar ventje, blaas maar in deze ballon’ Het bleek een kapje met toevoer van het nog altijd populaire lachgas, dat zorgde dat ik van de ingreep zelf niets merkte. Al snel kwam ik bij op de schoot van mijn moeder met een spuugbakje onder mijn kin. Zoveel bloed heeft Dracula nog nooit in 1 x gedronken. Vervolgens ging ik al kotsend met mijn moeder per taxi naar huis. ‘Geef hem maar veel ijsjes’ riep een verpleegster ons na. Thuisgekomen als troost van mijn vader een houten keep-auto cadeau. Ieder detail van die belevenis herinner ik me nog. De meeste Haarlemmers weten dat het ‘hoofdgebouw’ van de Deo er nog altijd staat…..Sinds 1889 toen het werd gebouwd.

Bekijk het gebouw ook maar even vanuit de lucht (linksonder op de volgende foto. Wanneer u erop klikt kunt u de details nog beter zien. Het Staten Bolwerk, NS Station Haarlem, Kenaupark en zelfs molen de Adriaan zijn erop te vinden)Verder neem ik u mee in willekeurige volgorde door de Kleverparkbuurt. We blijven nog even in de buurt van de Deo. De Velserstraat, waar vroeger de toegang tot dat ziekenhuis was met parkeergelegenheid voor de auto.

Hieronder een aantal foto’s van het Kleverpark Wandelen we noordwaarts, dan bereiken we de Santpoorterstraat en het Santpoorterplein De DEKA in de Mr. Cornelisstraat De DeckerstraatHieronder het Mauveplein en Joh. de Deoplein Naar de Torrentiusstraat met de Interconfessionele Basisschool (ICBS) De Ark Hieronder de Noorderkerk We verplaatsen ons naar de Schotersingel en de Bolwerken De Schotersingel en de Jan de BraystraatDe Kleverparkweg nu en toen (opnieuw NH Archief) Kleverparkweg richting zuid

 

Sommigen koesteren het huishouden van Jan Steen en zijn daarom in die straat gaan wonen…. Hieronder zicht op de Jan Steenstraat vanuit de GortzeliusstraatDe Aelbertsbergstraat, die loopt van de Verspronckweg tot de Velserstraat De Verspronckweg

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen