Donateur tevreden met aangepaste plannen herbouw uitkijktoren Belvedere

Foto: Willem-Jan van Borselen / Noord Hollands Archief

In 1964 afgebroken uitkijktoren in Groenendaal De Belvedere komt mogelijk al in de loop van 2022 terig in nieuw jasje na aanpassing van de plannen op nadrukkelijk verzoek van de donateur.

(bron: NH Nieuws)

Na de nodige aanpassingen in het ontwerp is nu na twee jaar akkoord gegeven voor de bouw van de nieuwe Belvedère in het Groenendaalse Bos in Heemstede. De donateur van een half miljoen euro toonde zich aanvankelijk niet tevreden met het gekozen ontwerp.

De oorspronkelijke Belvedère sneuvelde in 1964. De uitkijktoren was te verwaarloosd om te laten staan. Het ontwerp voor een nieuwe Belvedere, ‘De Wandeling’, werd uiteindelijk in 2019 gekozen door de inwoners van Heemstede uit in totaal 6 ontwerpen.

De schenker van het geld was echter niet tevreden over de vormgeving van het dakje, de kleuren en de hoogte van de bakstenen. Na de gedane aanpassingen is de schenker deze week alsnog akkoord gegaan.

Iedere Heemsteedse babyboomer herkent dit beeld: sleeën van de Belvedere (foto: Willem-Jan van Borselen / Noord Hollands Archief)

Lang gekoesterde wens
De bouw van een Belvedère was een lang gekoesterde wens van de schenker, die van kleins af aan veel in het Groenendaalse bos te vinden was. Het winnende ontwerp houdt rekening met aspecten als het zoveel mogelijk opgaan van de toren in de natuur, lage onderhoudskosten en veiligheid. “Dit alles draagt bij aan de beleving van natuur en de cultuurhistorische waarden van het bos”, aldus de gemeente Heemstede. De heuvel van de Belvedère, dat in het Italiaans ‘mooi uitzicht’ betekent, is een door wandelaars geliefde plek. Bezoekers klimmen graag de trappen op om te kunnen genieten van het groen. De 21-eeuwse Belvedère zou in de loop van 2022 op de heuvel moeten schitteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen