Theaterdansvoorstelling Revolt in De Schuur Haarlem

Foto: Phile Deprez

Op donderdag 2 december is theaterdansvoorstelling REVOLT van Maas theater en dans te zien in De Schuur Haarlem. In REVOLT wakkert choreograaf Cecilia Moisio het activisme van het jonge publiek aan en moedigt hen aan om kritisch te blijven nadenken en om hun stem te laten horen.

(foto’s: Phile Deprez)

Als vooronderzoek interviewde Moisio jongeren door het hele land over hun meningen, hun wensen en hun frustraties. De beelden van deze interviews komen letterlijk geprojecteerd terug in de voorstelling en worden gecombineerd met choreografieën gedanst door een groep professionals.

Danstheatervoorstelling REVOLT gaat over opstand, peer pressure en protesteren. Over kritisch blijven nadenken versus jezelf verschuilen achter de groep. Over leugens van grote wereldleiders en het collectief ontkennen van de waarheid. De van oorsprong Finse choreograaf Cecilia Moisio staat bekend om haar maatschappelijke relevante werken en wordt geïnspireerd door de psychologie van de mens en de onbewuste gedragspatronen die ontstaan door maatschappelijke normen en verwachtingen. Voor de voorstelling REVOLT raakte ze geïnspireerd door het protest- en stemgedrag van jongeren en hoe Generatie Z om moet gaan met bewustwording en de vele “movements”. Met REVOLT wakkert Moisio het activisme in de jonge kijker (13+) aan om een groter verschil te maken in de maatschappij.
In aanloop naar de voorstelling deed Moisio in 2020 en 2021 onderzoek naar de thema’s van de voorstelling onder de noemer REVOLT The Manifest. Dit deed zij in de vorm van een reeks workshops en manifestaties in Maastricht, Groningen, Tilburg, Hellevoetsluis, Rotterdam en Amsterdam. In elke stad interviewde zij jongeren over sociaal-politieke kwesties en hun knelpunten. Aan het eind van elke reeks workshops lieten de jongeren hun stem horen in een manifestatie. Video-opnames van de interviews met deze jongeren komen letterlijk terug in de voorstelling REVOLT.

Cecilia Moisio over REVOLT: “Met REVOLT wil ik jongeren een hart onder de riem steken en aangeven hoe belangrijk het is om te blijven denken voor zichzelf, hun stem te laten klinken. Ik wil het activisme in de jonge kijker aanwakkeren om een groter verschil te maken in de maatschappij.”
De Schuur, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Aanvang: donderdag 2 december om 19:30 Entree: vanaf €11,00 Tickets: 0235173910 / schuur.nl

Reacties