Haarlems beroemdste vrouwelijke schilder Judith Leyster geëerd met eigen gevelsteen

Zondagmiddag 10 april 2022 werd Haarlems beroemdste vrouwelijke schilder Judith Leyster (1609-1660) geëerd met een eigen gevelsteen. Rond 15:00 uur werd de gevelsteen door de kinderen van Tessa van Daalen en Frido Roodenberg en enkele buurtkinderen onthuld.

Foto’s en film Charles Duijff (klik op een afbeelding voor uitvergroting) Bekijk ook het openingsfilmpje.

De belangstelling was groot. Het publiek verzamelde zich rond de woning van Tessa van Daalen en Frido Roodenberg, waar Bas Goemans uren voor plaatsing van de gevelsteen in de muur van die woning veel stof deed opwaaien…(foto via Eric Coolen)Het idee om de muur van de woning te verfraaien met een gevelsteen van Judith Leyster kwam eigenlijk van  Connie Valkhoff (buurvrouw)

Eric Coolen maakte deze gevelsteen met Michaëla Bijlsma. Zij vormen samen Nieuwe Gracht Producties. Michaëla kon er vandaag door Corona-quarantaine helaas niet bij aanwezig zijn.

De Haarlemse Judith Leyster was een getalenteerd schilder die op jonge leeftijd les kreeg van Frans Hals. Ze behoorde in haar tijd tot de weinige vrouwelijke schilders die van hun werk konden leven. Als lid van het Haarlemse Sint-Lucasgilde werd zij in 1633 de eerste vrouwelijke meesterschilder’ van dat gezelschap. Onlangs werd Leysters schilderij ‘De Serenade’ opgenomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Voorafgaand aan de onthulling entertainde kunstenaar Joost Mulder de belangstellenden. (filmpje)

Tekenaar Eric Coolen werd aanvankelijk benaderd voor een muurschildering, maar adviseerde het plaatsen van een gevelsteen, omdat kinderen nog weleens een balletje trappen tegen zo’n muur en dan is het snel gedaan met een muurschildering. (hieronder Eric Coolen)  Rond 15:15 was het zover….de kids zorgden voor de onthulling…..
Docent geschiedenis en museumrondleider Evelyn Cnossen informeerde het publiek uitgebreid over Judith Leijser

MEER INFORMATIE OVER DIT PROJECT

Hieronder de direct betrokkenen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen