Waar geeft Haarlem in 2023 het geld aan uit?

Foto: Pixabay

HAARLEM – Waar geeft de gemeente de komende 4 jaar het geld aan uit? Dat staat in de nieuwe begroting. De gemeente wil extra steun geven aan Haarlemmers die dat nodig hebben. Zo is er direct extra geld beschikbaar voor minimaregelingen, waaronder de energietoeslag.

(bron: Gemeente Haarlem)

Haarlem is financieel gezond. We krijgen op dit moment voor alle uitgaven voldoende geld van het Rijk en uit de andere inkomstenbronnen, om de vaste uitgaven te kunnen betalen. We kunnen daarom de prijsstijging van de lokale belastingen beperken tot 3.7%. Voor meerpersoonshuishoudens gaat de afvalstoffenheffing in 2023 € 12 omhoog naar € 426. De rioolheffing gaat € 4,5 omhoog naar € 156 per jaar. De OZB komt gemiddeld op € 423,- in 2023.

Sociale stad
Bovenaan de agenda staat ondersteuning voor alle Haarlemmers die dat nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. Zo is er direct extra geld en hulp voor het bestrijden van energiearmoede, zowel met inkomensondersteuning, als met inzet op energiebesparende maatregelen.

Stad om te wonen
De stad groeit ondertussen verder door. De komende 3 jaar komen er ruim 4.750 betaalbare woningen bij, grotendeels voor ouderen en starters. Daarnaast kijken we ook naar hoe we ons voortbewegen, onze leefomgeving en in onze energievoorziening. Er is actie nodig voor meer groen en aanpassingen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Duurzame stad
We gaan klimaatbestendig bouwen en inzetten op duurzame energiewinning. Daarnaast is er aandacht voor het vergroenen van de stad. Dit pakken we in  samenwerking met de buurten op.

Betrokken stad
Na de zware dip ten gevolge van corona is er geld voor versterking voor Haarlem als culturele stad. Er komt verdubbeling van het budget amateurkunst, een onderzoek en voorstel voor uitbreiding van cultuurlocaties in 2023 en budget voor bewonersinitiatieven in de buurt. En er start een pilot met het verstrekken van een beperkt aantal 24- uursvergunningen voor de horeca.

Haarlem verder brengen
Het nieuwe college geeft aandacht aan grote uitdagingen zoals inflatie, een moeizame arbeidsmarkt en onzekere economische vooruitzichten. Uitdagingen die vragen om actie. Het is het doel van de nieuwe coalitie om de komende 4 jaar Haarlem verder te brengen als sociale, leefbare en duurzame stad.

In november neemt de gemeenteraad van Haarlem een besluit over deze begroting. De gemeenteraad bespreekt de begroting op maandag 7 en donderdag 10 november. De volledige programmabegroting is te vinden op www.haarlem.nl/begroting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen