Nieuwe lindebomen maken Oostkolk weer compleet

Wethouder Robbert Berkhout en Hilde
Wethouder Robbert Berkhout en Hilde
Foto: Jurriaan Hoefsmit

SPAARNDAM – Op de Oostkolk in Spaarndam zijn 7 nieuwe lindebomen geplant. De bomen werden per boot naar hun nieuwe locatie vervoerd. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het renoveren van de Oost- en Westkolk. Nu de nieuwe bomen er staan kunnen Spaarndammers weer volop van de kolken genieten.

(bron: Gemeente Haarlem)

De lindebomen vervangen de kastanjebomen die daar eerder stonden. De kastanjebomen waren oud en gingen richting het einde van hun levensduur. De kolk in Spaarndam is de oudste van Nederland en om de historische vorm van de kolk te behouden konden de kastanjebomen niet blijven staan. Samen met bewoners, de Haarlemse Bomenwachters, Haarlemse Bomenridders en op advies van een bomenexpert is gekozen voor lindebomen.

Om de nieuwe bomen heen komen planten te staan. Dat is goed voor de biodiversiteit. Door een groter stuk ruimte rond de bomen niet dicht te tegelen krijgen de wortels genoeg water en voeding onder de grond.

“Bomen zijn zo belangrijk voor een fijne leefomgeving. Daarom zijn we blij dat er een boomsoort is gekozen die goed kan groeien op deze beeldbepalende locatie. Na 3 jaar zul je zien dat de bomen het naar hun zin hebben en steeds meer blad krijgen,” aldus Hilde Prins van de Haarlemse Bomenwacht.

Wethouder Robbert Berkhout: “De Oostkolk is ondenkbaar zonder mooie grote bomen. Het is goed om te zien hoe betrokken er is samengewerkt zodat weer heel lang kan worden genoten van deze bijzondere plek.”

Werkzaamheden aan de Oost- en Westkolk klaar
Hoogheemraadschap Rijnland heeft de kademuren gerenoveerd. De laatste grote renovatie vond plaats in 1927. De toen geplaatste kademuren met houten kwelschermen en houten funderingspalen waren aan het einde van hun levensduur. Er ontstonden verzakkingen en zogenaamde spoelgaten. De nieuwe kademuren voldoen aan de huidige veiligheidseisen en kunnen weer tientallen jaren mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen