Expositie ‘Op de Vlakte’ van Kunstschilder Antoinette Grote Gansey in Naaiatelier

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Kunstschilder Antoinette Grote Gansey exposeert haar nieuwste werken in Naaiatelier Haarlem. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, in welke hoedanigheid dan ook. Dat is terug te zien in haar schilderijen, die op welk vlak dan ook een geabstraheerde werkelijkheid weergeven. De expositie kreeg de naam ‘Op De Vlakte’ mee.

De Haarlemse Antoinette Grote Gansey (Den Haag, 1953) is bij de Gooische Academie begonnen met model schilderen. Ze kreeg daar les van tekenaar Humphrey Bennett, die vooral bekend stond om zijn ballet- en danstekeningen. Antoinette leerde daar dat de vrouw als model een onuitputtelijke bron van inspiratie is. “Elk schilderij blijft dan ook weer een uitdaging,” zegt zij. Bij beeldend kunstenaar Suus Kooijman is zij een heel andere weg ingeslagen; de weg naar abstractie. “Een onuitputtelijke bron vanuit jezelf. Alles staat opeens in verband met het doek waar je mee bezig bent.”

De geabstraheerde werkelijkheid is nu ook terug te zien in haar schilderijen. De natuur in haar werken wordt teruggebracht tot een soort esthetiek in vlakken en de compositie daarvan is een belangrijk onderdeel.

In haar acrylschilderijen heeft zij dusdanig ingezoomd op het beeld dat het abstract, minimalistisch weergegeven impressies zijn geworden van bijvoorbeeld een lichtval, de oksel van een tak, een vijgenblad of een rij boomstammen. Zo spreekt er een serene stilte uit in haar schilderijen.

De vlakken kunnen we wel als haar handelsmerk beschouwen. Daarom kreeg de expositie in Naaiatelier Haarlem dan ook de titel ‘Op De Vlakte’ mee. Zoals gezegd werkt Antoinette graag met acrylverf. “Met de vorm en kleur ervan kan ik heel lang bezig zijn, totdat het klopt. In mijn ogen dan. Schilderen is vooral veel kijken.”

Antoinette schildert graag en vaak. Eigenlijk wil zij nooit meer ophouden met schilderen. “En ook al denk ik dat er nog een groots en meeslepend meesterwerk in mij sluimert, het wordt uiteindelijk heel minimaal. Ik kan kennelijk niet anders.”

De expositie Op de Vlakte is te zien van 22 t/m 24 februari 2024 van 12.00 tot 17.00 uur in Naaiatelier Haarlem, een informele plek voor kunst, in Spaarnwouderstraat 124, Haarlem. Meer info op de website: www.naaiatelierhaarlem.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen