Iris is eerste columnist op haarlem.nieuws.nl

Iris keurt drakenfruit.
Foto: haarlemnieuws

Iris Vonkeman gaat van start als eerste columnist op haarlem.nieuws.nl. Zij is sinds twee jaar veganist en vertelt de lezer met humor en vastberadenheid over haar speciale leefstijl.

Bananen en dragon fruit in de Bazaar.
Bananen en dragon fruit in de Bazaar.

Regelmatig is ze te vinden in de Bazaar in Beverwijk waar ze zo haar mannetjes heeft voor groente en fruit. Meestal rijdt ze hier weg met niet minder dan een grote doos bananen – die ze deels invriest – , komkommers, tomaten en paksoi. Ook is dit haar adresje voor haar favoriete kruiden en zaadjes als dille en komijn. Bovendien slaat ze hier exotische vruchten als drakenfruit, passievrucht en limoen in. Zij wordt herkend wanneer ze binnenkomt en de verkopers weten precies wat ze wil hebben.

In de supermarkt koopt ze alleen sla (‘die is daar een stuk lekkerder’) en biologische aardappelen.

Iris doet vijf vwo op het Mendelcollege en is van plan hierna Voeding & Gezondheid te studeren aan de Universiteit van Wageningen. In haar bijdragen op deze site legt zij uit wat het is om vegan te zijn en waarom dit meer is dan alleen een dieet.

Zij brengt graag op andere mensen over dat haar manier van eten gezond is, goed voor het klimaat en voor het welzijn van de dieren. Zij pleit ook graag voor een rechtvaardigere verdeling van het eten in de wereld. ,,Ja, ik heb veel over deze materie gelezen. Dat doe ik eigenlijk dagelijks. Zie het maar als een soort zelfstudie.”

Kruiden in de Bazaar.

Een van de pikante onderwerpen van haar columns wordt ‘hoe kun je jezelf hartinfarct-proof maken’. Ook deelt ze recepten, zoals de standaardmaaltijden die ze met haar ogen dicht kan maken: aardappelcurry of bijvoorbeeld couscous met aubergine en falafel. In haar eerste column vertelt Iris over hoe ze bij veganisme uitkwam, dat Oreo’s veganistisch zijn, dat ze van haar Hulk-benen af is en wat het effect is van veganistisch eten. ,,Ik eet elke keer wanneer ik honger heb, tot het moment dat mijn maag zegt ‘Ho maar!’. 99% van de tijd heb ik nu dus ontzettend veel energie. Ontzettend veel positieve energie. Ik heb oprechte zin om te sporten, om te leren. Ik val niet meer in slaap tijdens de lessen en zelfs na school heb ik nog energie over.”

Ook schrijft Iris: ,,Ik sta veel positiever in het leven en heb veel meer zelfvertrouwen. Ook heeft het veganisme mij geholpen mijn passie te vinden: mensen helpen hun optimale fysieke en mentale gezondheid te bereiken door middel van hun levenswijze.”

Kijk voor Iris’ eerste bijdrage hier of onder het kopje Columns.

 

Reacties