Expositie met thema Vrijheid 2024 bij CityShapers

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Van 6 mei tot 13 mei is bij Stichting CityShapers op de Gedempte Oude Gracht 138 een expositie te zien van allerlei verschillende kunstwerken rondom het thema vrijheid, gemaakt door nieuwkomers in de regio Kennemerland. De eerste week van mei was de expositie te zien in de bibliotheek van IJmuiden.

CityShapers werkt al een aantal jaar samen met het COA en het Rode Kruis en organiseert met en voor nieuwkomers projecten en activiteiten, ter bevordering van integratie en kennismaking met de Nederlandse cultuur. Van sporttoernooien, kinderactiviteiten tot activiteiten voor een zinvolle dagbesteding zoals tuinklussen, of helpen bij het delen van koffie aan ouderen in de zorg.

Afgelopen periode is er op verschillende opvanglocaties in de regio gewerkt aan verschillende kunstwerken. Alle kunstwerken hebben een inspirerend en soms ook emotioneel verhaal als oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan de vluchteling die voor het eerst in haar leven een kwast vasthield en een schilderij ging maken. Of de vluchteling die nog maar 2 dagen in Velsen was aangekomen en in tranen uitbarstte, zij vertelde; mijn vrijheid vind ik wanneer ik mijn familie, mijn gezin, weer in mijn armen kan sluiten. Of de vluchteling die moest vluchten voor haar identiteit en geaardheid.
Leerlingen Vellesan college, InHolland en Nova college
Aan dit project, met de expositie als eindresultaat, hebben zo’n 75 mensen meegewerkt. Er werd ook onder andere aan meegewerkt door leerlingen van het Vellesan college en studenten van InHolland en het Nova college in Haarlem. Tijdens het schilderen gingen de studenten met de nieuwkomers in gesprek en leerden zij de nieuwkomers kennen, hun verhalen en van de heftige intense situaties waar je als vluchteling doorheen gaat. De studenten en nieuwkomers maakten samen de schilderijen en ondertussen werd bijvoorbeeld gepraat over: wat was het belangrijkste voor jou om mee te nemen tijdens het vluchten?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen