ER verspreidt gratis 2e-hands kleding in Haarlemse modezaken in strijd tegen fast fashion

Foto: ER

HAARLEM – Er wordt wereldwijd steeds meer en steeds vaker kleding verkocht. Zaterdag 25 mei zijn er in verschillende winkels in Haarlem gratis kledingstukken te vinden. Extinction Rebellion wil met het aanbieden van tweedehands kleding in deze winkels aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat.

Guerrilla Fashion
Sinds december 2023 sluipen activisten van Extinction Rebellion (XR) kledingwinkels binnen en hangen daar ‘preloved’ kledingstukken op om weg te geven aan het winkelend publiek. Daar hangen felgekleurde labels aan, waarop wordt uitgelegd waaróm het kledingstuk gratis is: “Zou het niet beter zijn als winkels kleding inzamelen en weggeven, in plaats van alleen maar te produceren en weggooien?” Ze noemen het “Guerrilla Fashion”, verwijzend naar de heimelijke aard van de actie.Landelijke actie
Na enkele plaatselijke acties zullen in het weekend van 25 en 26 mei meer dan 65 winkels in 25 Nederlandse steden opgevrolijkt worden met een duurzaam (en gratis) alternatief. XR Haarlem doet ook mee. Haarlemmers kunnen vanaf zaterdag 25 mei hun gratis kleding opzoeken in Haarlem Centrum.

Fast fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bij elkaar en het is vergelijkbaar met de totale broeikasgasuitstoot van de hele Europese Unie [3]. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Fast fashion is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle microplastics die in de oceaan worden gevonden en produceert 20% van het wereldwijde afvalwater.Grote modeketens gooien elke maand hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Er zijn modeketens die dat doen door de kleding te verbranden [5], wat voor nog meer milieuschade zorgt. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de afvalberg.

Eisen
Op de website van Guerrilla Fashion laat XR de bedrijven weten wat er van ze verwacht wordt, in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. De eisen worden uitgebreid onderbouwd en er worden voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. “Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer.”Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen