Bijzondere toverlantaarnshows in Teylers Museum op vier zondagen in juni

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Op vier zondagen in juni geeft het Christiaan Huygens Theater in het Teylers Museum in Haarlem een aantal korte voorstellingen voor jong en oud met authentieke apparatuur en originele toverlantaarnplaatjes, zoals je die in De Grote Illusie in de vitrine ziet. In een geheimzinnige donkere ruimte van het museum komt de toverlantaarn tot leven.

In de 19de eeuw worden toverlantaarns populair onder een groot publiek. In theaters in onder meer Londen worden de lantaarns gebruikt voor indrukwekkende massaspektakelshows. Stel je voor: je kunt opeens een afbeelding projecteren en – door glasplaten te bewegen – gaat die afbeelding ook nog bewegen! Mensen geloven hun ogen niet. De steeds grotere toverlantaarns worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Zo wordt in Teylers Museum in 1860 wetenschap en vermaak gecombineerd met een geologische lichtshow. Op het grote witte doek vloeien beelden in elkaar over en is het ontstaan van de aarde te zien.

Dubbele toverlantaarn voor in elkaar overvloeiende beelden, 1860. Collectie Teylers Museum

In De Grote Illusie kun je de historische toverlantaarns bekijken in de vitrine. De  beelden komen door middel van grote beamerprojecties op de muren van de zaal tot leven. Het Christiaan Huygens Theater uit Zeist, dat ook een grote theater-toverlantaarn uitleende voor De Grote Illusie, biedt je de kans om een échte lantaarn in werking te zien. In de Leeszaal op de eerste verdieping van het museum geven zij op vier zondagen zes korte voorstellingen, compleet met verhalen die letterlijk voor je ogen tot leven komen. Sprookjes, wetenschappelijke demonstraties, smartlappen, reizen naar verre landen, grappen en grollen: alles is mogelijk. Vaak zul je je afvragen: hoe doen ze dat? Na afloop kun je dat nog even vragen en krijg je uitleg.

Praktisch
Er zijn shows op zondag 2, 9, 16 en 23 juni om 11.00, 11.45, 13.00, 13.45, 14.30 en 15.15 uur. Het aantal bezoekers is beperkt en reserveren is noodzakelijk. Een ticket kost € 3,70 per persoon en kun je reserveren via teylersmuseum.nl. Je hebt daarnaast ook nog een ticket voor het museum nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen