Een nieuwe column van burn-outcounseler Mariëlle Beentjes, over de belangrijkste lessen na haar eigen burn-out. Ze deelt die lessen met haar lezers.
De vijf belangrijkste lessen na mijn eigen burn-out (door: Mariëlle Beentjes)
Een burn-out is ingrijpend. Als het je overkomt, merk je dat je een lang herstel nodig hebt, vaak langer dan je in eerste instantie dacht. Hopelijk heb je het geluk dat je omgeving begrip toont en je de tijd geeft. En als er dan weer wat zonneschijn in je leven doordringt, kun je merken dat je burn-out ook een cadeau is geweest. Stress of spanning is namelijk ook een kans om dingen anders aan te pakken, om meer te gaan leven volgens jóúw voorwaarden. Klinkt dit gek? Ik leg je graag uit welke mooie lessen ik door mijn eigen burn-out heb geleerd.
Ik liep zelf vast in 2011. Hier ging natuurlijk een heel proces aan vooraf. Ik had bijvoorbeeld nooit geleerd wat ontspannen was. Ik stond altijd aan in ‘standje doorgaan’. Ik wist niet eens waarom mijn lijf ook rust nodig had en dat die rust geen luxe was, maar gewoon heel normaal. Ik wilde het zó graag goed doen, vooral voor mijn vader. Door mijn ‘people-pleasing’ eigenschappen vergat ik mezelf helemaal. En daar ging mijn gezondheid…
Mijn ‘mislukte’ therapie
Toen ik eenmaal burn-out thuis zat, ben ik mezelf goed tegengekomen. Maar ook had ik last van ‘het systeem’. Een burn-out was nog minder geaccepteerd, minder algemeen bekend, dan nu. Mensen begrepen mij niet. En ik begreep mijn hulpverleners niet, hoe goed ze mij ook probeerden te helpen.
Ik ging eerst naar de huisarts en die stuurde me naar de reumatoloog omdat ik heel veel pijn in mijn spieren had. Die pijn was ontstaan doordat ik zoveel spierspanning had opgebouwd dat mijn lijf niet meer kon ontspannen. Ik had dus helemaal geen reuma. Zo werd ik eerst een tijd van het kastje naar de muur gestuurd.
Wat mij veel heeft geholpen is rust nemen in de vorm van slapen, wandelingetjes maken, gezond, voedzaam eten en magnesium slikken. Ook hielp haptonomie goed. Toen ik na lange tijd fysiek herstelde, kreeg ik de energie en ook de behoefte om mijn eigen pad te volgen. Ik ben gaan zoeken naar wat ík nodig had. Ik wilde weten wat stress precies was, wat mijn lichaam stress bezorgde en waarom, en vooral wilde ik weten hoe ik een burn-out kon voorkomen. Beetje bij beetje ging er een wereld voor me open. (Het hele onderwerp interesseerde me zoveel dat ik meerdere studies heb gevolgd om volwassenen met deze klachten te kunnen begeleiden; ik heb er mijn specialisatie van gemaakt
Blij met elke kleine stap
Toen ik dus de juiste weg naar een leven zónder stress gevonden had, kon ik conclusies trekken uit dit hele proces. Dit zijn de vijf lessen die ik heb geleerd en die ik jou ook van harte gun.
Belangrijke bonus
En tot slot nog mijn bonus voor jou. Het allerbelangrijkste dat mij geholpen heeft is het feit dat ik mezelf op de eerste plaats zet. Mijn gezondheid, mijn wensen, mijn belangen, mijn doelen… Want alleen wanneer ik mij goed voel, kan ik optimaal functioneren en presteren. En dan pas kan ik geven wat ik de wereld te geven heb en er voor anderen zijn. Jezelf op één zetten is dus niet egoïstisch, het is de voorwaarde om te leven volgens jouw standaard zodat je stress geen kans meer geeft.
Ga jij door een pittige periode en wil je weten of counseling daarbij kan helpen? Neem vrijblijvend en gratis contact met me op door op deze link te klikken, ik hoor dan graag je vragen!
Gratis spreekuur op dinsdag van 9.00 tot 10.00 uur via 06 23 23 12 93. Of stuur me op dat nummer nu gelijk een Whatsapp-bericht. Tot snel!