Dag van het Kind in Stoomgemaal Halfweg

mei 26 , 17:43 Nieuws
dsc 0325 kopie
HALFWEG - Stoomgemaal Halfweg staat zondag 2 juni helemaal in het teken van kinderen. In het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld worden op deze Dag van het Kind allerlei leuke, actieve en leerzame activiteiten aangeboden, zowel binnen als buiten. Ieder kind krijgt op deze dag een leuke attentie
Het gemaal draait die dag onder stoom, net als op zaterdag 1 juni, dus ook voor ouders is er genoeg te beleven!
Voor alle leeftijden, ook voor de allerjongsten, is er op 2 juni wat te doen. Van het met mini-blokjes bouwen van de hoogste schoorsteen tot een demonstratie van kleine stoommachientjes. En van luisteren naar een spannend verhaal over gestolen kolen tot een speurtocht naar de gouden steenkool. Bij de smid mogen kinderen onder toezicht ijzer smeden.
Bij de machinist kunnen ze helpen met het smeren van de stoommachine en bij de stokers mogen ze kolen op het vuur gooien. Daarna ontvangt ieder kind een stoomdiploma.
Verder kunnen de kinderen armbandjes maken van vilt en een waterdichte dijk bouwen. En als klap op de vuurpijl is ook het Legomodel van Stoomgemaal Halfweg weer te zien dat met zo’n 25.000 Legosteentjes is gemaakt door Zwanenburger Johan Meeuwsen.
De Dag van het Kind begin om 11.30 en eindigt om 16.30 uur. Om 12 uur wordt de stoommachine gestart. De entree bedraagt voor volwassenen (de kinderen moeten worden begeleid door een ouder) € 10,00 en voor kinderen (van 5 t/m 17 jaar) € 5,00.Stoomgemaal Halfweg is ook de dag ervóór, op zaterdag 1 juni, open voor publiek. Ook dan kunnen kinderen een stoomdiploma halen en een fotobingo oplossen.
img 1205
Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 1 en 2 juni met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.
In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.
Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar).