De Rode Draad: Artvark glaskunst, fotografie en tekenen samengevoegd in Naaiatelier Haarlem

01 nov 2022, 8:18 Nieuws
ninet kaijser aan het werk
Aangeleverd
HAARLEM - Drie kunstenaars presenteren tijdens de Kunstlijn 5, 6, 12 en 13 november werken die rebellie tegen de geldende regels als gemene deler hebben. Onder het thema De Rode Draad voegt kunstinitiatief Artvark glaskunst, fotografie en tekenen samen in het Naaiatelier Haarlem.
Artvark is een kunstinitiatief van Willemijn Faber en Cilia Tel, dat sinds 2016 op verschillende plekken in de regio Amsterdam/Haarlem kortlopende hoogwaardige exposities en evenementen organiseert. Willemijn Faber vertelt over Artvark: “Wij geloven dat je gelukkiger wordt van kunst. Het verrijkt het leven en beïnvloedt onze kijk op de wereld. Om kunst voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar te maken hebben we Artvark in het leven geroepen.”
Kracht van de verbeelding
Artvark heeft al meerdere keren met de Kunstlijn meegedaan en brengt nu drie kunstenaars samen. “Of het nu de geborduurde foto’s van Jackie Mulder, de tegendraadse vazen van Bernard Heesen of de fantasierijke kleurpotloodtekeningen van Ninet Kaijser zijn, de kracht van de verbeelding spreekt. De rebellie tegen de geldende regels in de kunst hebben zij met elkaar gemeen. Zij vertrouwen in plaats daarvan op de kracht van hun eigen verbeelding,” verduidelijkt Cilia Tel.
bernard
Glaswerk van Bernard Heesen
Kunstenaars spotten
Artvark is altijd op zoek naar kunst die omschreven kan worden als interessant, vernieuwend, verstorend, mooi én betaalbaar. Die kunst wordt gevonden onder vers afgestudeerden, maar ook bij kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend. Faber: “We spotten onze kunstenaars onder andere bij beurzen en tentoonstellingen en via social media. Jackie Mulder en Ninet Kaijser kennen we van Big Art. Cilia is verzamelaar van bijzonder glas waardoor we al langere tijd contact hebben met Bernard Heesen. Voor de Kunstlijn hebben we nieuw werk van hen geselecteerd.”
Iconisch spel tussen kunst en kitsch
Bernard Heesen is een van de belangrijkste glaskunstenaars van Nederland. Architect van opleiding en autodidact in glas. Hij speelt een ironisch spel met de moderne categorieën van kunst en kitsch, smaak van de elite en smaak van de massa. Jackie Mulder koos na een carrière als modeontwerper en grafisch vormgever voor een nieuwe tak van vormgeving; fotografie. “Ze bewerkt haar eigen foto’s met Oost-Indische inkt, daarna te borduren en ze in verrassende vormen te presenteren. Het levert poëtische beelden op waar je naar blijft kijken,” aldus Cilia Tel.
jackie
Werk van Jackie Mulder
Alle werken zijn te koop en te bezichtigen tijdens de Kunstlijn 5, 6, 12 en 13 november van 11.00 – 17.00 uur in Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem. Voor meer informatie ga naar www.artvark.nl of www.naaiatelierhaarlem.nl
De kunstenaars:
  • Ninet Kaijser: De tekeningen van Ninet Kaijser verbeelden parallelle werelden die los staan van de tijd en realiteit. Ze is precies, zorgvuldig, analytisch en heeft een liefde voor details in de wereld om haar heen. Vanuit een verlangen om los te komen van het alledaagse en een veeleisende gecontroleerde buitenwereld, mengen beelden uit de herinnering en verzamelde foto’s van natuur zich tot nieuwe werelden.
    Massieve, organische vormen in de natuur en complexe texturen hebben haar fascinatie. In haar atelier werkt ze gestaag aan abstracte tekeningen in kleurpotlood die bestaan uit meerdere lagen van lijnen. Door lang te werken aan een tekening ontstaan de vormen intuïtief, net zoals vormen in de natuur worden gevormd door vele eeuwen in de tijd. De sfeer in haar werk is verstild, vervreemdend, misschien onheilspellend of melancholiek

    [caption id="attachment_79752" align="alignnone" width="1024"]

  • Jackie Mulder: Jackie Mulder ontworstelde zich op jonge leeftijd al aan het stramien van ‘hoe het hoort’. De rebellie die daarvoor nodig was is nog altijd een rode draad in haar werk. Na een carrière als modeontwerper en grafisch vormgever koos zij voor een nieuwe tak van vormgeving; in 2021 studeerde ze af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze bewerkt haar eigen foto’s met Oost-Indische inkt, daarna te borduren en ze in verrassende vormen te presenteren. Het levert poëtische beelden op waar je naar blijft kijken.
  • Bernard Heesen: is een van de belangrijkste glaskunstenaars van Nederland. “Architect van opleiding en autodidact in glas, speelt hij een ironisch spel met de moderne categorieën van kunst en kitsch, ambacht en industrie, origineel en kopie, unica en serie, verzamelaar en consument, smaak van de elite en smaak van de massa”. (Brigitte van der Sande)
    Bernard Heesen streeft in zijn werk naar vernieuwing en past daarmee in de Leerdamse glastraditie van tegendraadsheid en experiment. Vaak laat hij het toeval een rol spelen in het maakproces.