Dodenherdenking 4 mei in Haarlem

mei 03 , 8:27 Nieuws
joods monument 2 kopie
HAARLEM - Op 4 mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers. Er zijn dan in Haarlem verschillende herdenkingen waar men bij kan zijn.
De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter. Toch hebben veel Haarlemmers via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Daar staan we op verschillende locaties in de stad bij stil.
Open Joodse Huizen
Op 4 mei worden er op verschillende adressen slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij huizen, winkels en scholen in Haarlem worden verhalen verteld over wat daar in de oorlog is gebeurd.
Bekijk de locaties en tijden op de website van het Joods Cultureel Kwartier .
Samen in stilte herdenken
Op 4 mei zijn er in Haarlem bij 4 verschillende monumenten herdenkingsplechtigheden. De centrale herdenking begint in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Daarvandaan vertrekt de stille tocht richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef.
Programma
  • 18.00 uur Inloop St. Bavokerk Grote Markt
  • 18.30 uur Start programma in de kerk
  • 19.10 uur Vertrek stille tocht
  • 19.45 uur Aankomst stille tocht bij standbeeld 'Man voor het Vuurpeloton' aan de Dreef
  • 19.50 uur Start herdenking met burgemeester Jos Wienen
  • 20.00 uur Twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus en kransleggingen
  • 20.25 uur Start defilé
De herdenking bij de Westergracht begint om 19.30 uur bij het monument. De herdenking in het Burgemeester Reinaldapark begint om 19.00 uur met een dienst in het Reinaldahuis. De herdenking bij de Jan Gijzenbrug begint om 19.20 uur bij Het Schoter met een stille tocht naar het monument. Het volledige Haarlemse programma vindt u op www.4meihaarlem.nl(link is extern)
Bevrijdingsconcert
Dit jaar is er ook weer een Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Dit begint om 20.30 uur. Het Kennemer Jeugd Orkest treedt deze avond op onder leiding van de nieuwe dirigent Samuel Tamarit Otero. Sue the Night speelt verschillende nummers samen met het orkest.
Tussendoor vertelt Nadieh van Duin het verhaal van haar Ome Kees, een jongeman die naar een werkkamp moest. Michel Veering vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van zijn ouders, de Nederlandse Jan en de half-joodse Therese uit Oostenrijk die elkaar ontmoetten in Dresden. Kijk voor meer informatie over het herdenkingsconcert op de website van Bevrijdingspop(link is extern).
Gevolgen voor het verkeer
In Haarlem is de Jan Gijzenkade ter hoogte van de Rijksstraatweg 4 mei afgesloten vanaf 19.00 uur tot na de herdenking om 20.00 uur.