Gemeente stelt € 1,2 miljoen beschikbaar  voor verduurzaming gebouwen sportverenigingen

mei 03 , 8:02 Gemeente
494a4603b kopieren
HAARLEM - Sportverenigingen in Haarlem kunnen geld krijgen om hun verenigingsgebouwen groener te maken. Dit helpt ze om minder geld aan energie te besteden. Duurzame gebouwen verminderen ook de CO2-uitstoot.
(bron: Gemeente Haarlem)
De gemeente Haarlem heeft zich als doel gesteld in 2040 te stoppen met het gebruik van aardgas. Ook wilt de gemeente de stad beter bestand maken tegen klimaatverandering. Daarom was al geld beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld sportvelden, maar nog niet voor de gebouwen van sportclubs zelf. Vanaf 2024 tot en met 2026 stelt de gemeente nu elk jaar € 400.000 beschikbaar voor verduurzaming van deze panden.
Eva de Raadt, wethouder Sport: “Ik ben heel blij met deze subsidie. Het helpt de sportverenigingen om de energiekosten te verlagen en daarnaast verbetert de kwaliteit en het comfort van bijvoorbeeld kleedkamers en kantines wanneer deze verduurzaamd zijn.”
Rugbyclub Haarlem energieneutraal
Rugbyclub RFC Haarlem loopt voor op de subsidieregeling. De werkzaamheden om in 2025 volledig energieneutraal te zijn, zijn bij de club al in volle gang. Afgelopen maand is op het terrein van RFC een warmte-koudeopslag geboord en op het dak van het clubhuis liggen straks maar liefst 129 zonnepanelen. De kleedkamers en de kantine zijn ook verduurzaamd. Er wordt bijvoorbeeld niet meer op gas gekookt. René Verbruggen, lid van het team verduurzaming van RFC Haarlem: “We doen deze investeringen voor de langere termijn. Dat de energieprijzen onzeker zijn speelt daarbij mee.”
Kennis delen
Om andere verenigingen te helpen om ook over te stappen naar duurzame vormen van energie staat de deur van de rugbyclub open. René: “We hebben veel geleerd over hoe je dit als club kunt organiseren. Deze kennis delen we graag. De nieuwe subsidie van de gemeente is heel genereus. Wij hebben hem nu niet meer nodig, maar echt grote complimenten. Beter dan dit gaat het echt niet worden, dus kom in de benen zou ik zeggen!”
Klaar voor de toekomst
Met deze subsidie wil de gemeente sportverenigingen helpen om hun gebouwen duurzamer te maken en klaar te maken voor de toekomst. Sportverenigingen kunnen éénmalig gebruikmaken van deze uitvoeringsregeling. De voorwaarde is dat zij in het bezit zijn van een verenigingsgebouw en/of een eigen accommodatie. De behandeling van de aanvragen gebeurt in de volgorde van indiening.