Gerard Zwier uitgeroepen tot Schalkwijker van het Jaar

apr 25 , 15:22 Nieuws
burgemeester wienen en gerard zwier foto john van der wal 023tvonline
HAARLEM-SCHALKWIJK - Voor het publiek is het vanzelfsprekend dat Gerard Zwier, winkelcentrummanager van Schalkwijk op zaterdag 20 april is uitgeroepen tot erelid van Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem (GOSH) en ‘Schalkwijker van het Jaar 2024/2025’. Schoorvoetend en met ingehouden trots ontving hij de oorkonde uit handen van burgemeester Jos Wienen.
Felicitaties overspoelen de aanpakker met een rechtdoorzee-mentaliteit die sinds 1983 betrokken is bij het winkelcentrum. “Verdiend!” luidt het unanieme oordeel. Zwier, gespeend van opsmuk, geniet roem als creatieve doorzetter bij de ondernemers.
“Het winkelcentrum is van binnen altijd schoon,” constateert Marieke van der Leij, GOSH-voorzitter. “Milkshake gemorst, lekkage, loszittende tegel, Zwier is er als de kippen bij. De voormalige filiaalhouder van de Intertoys klimt zelf op de hoogwerker om versieringen op te hangen.”
Uitdagend is de juiste term om ‘t Wink - zoals rasechte Schalkwijkers het noemen - aantrekkelijk te houden nu digitalisering, leegstand en verbouwing de functie veranderen. “Een veilig, gezellig en schoon winkelcentrum versterkt niet alleen de sociale cohesie maar baat tevens de lokale economie,” aldus GOSH.
Gastspreker Maarten van Meeteren - een nazaat van de bewoners van het oudste pand van Noord-Schalkwijk (‘Huis ter Weeuwen’), vertelt geëntameerd over de vele functies van het complex en zijn jeugdjaren aan het Spaarne. Duizendpoot Joep van Deudekom, o.a. cabaretier, boeit het publiek als voormalig meester lichamelijke opvoeding aan de Dag Hammarskjold en Dom Helder Camara College. Hij belandde op zijn tweede levensjaar aan de Oostenrijklaan 71 en genoot van zijn jeugdjaren in het opbouwende stadsdeel waar avontuur om de hoek lag.
Fotografen die Schalkwijk sprekend belichten zijn dit jaar voor het eerst door GOSH gelauwerd. Zo ontving PM Delèfre de eerste prijs voor zijn retroperspectief van een flat aan de Engelandlaan en verdiende Marcel Niemand de tweede prijs voor zijn speelse uitbeelding van de Schouwbroekerbrug.
Daarbij is de manshoge luchtfoto die door wooncorporatie Ymere aan GOSH is geschonken afgelopen zaterdag voor het publiek onthuld.