Politie houdt controle op Spaarne; bekeuringen voor varen onder invloed

jul 01 , 8:25 Nieuws
integrale vaarcontrole veluwemeer 1 kopieren
HAARLEM - De politie Noord-Holland heeft in samenwerking met de havendienst van de gemeente Haarlem en politiemensen van de landelijke eenheid zaterdag een controle gehouden onder de recreatievaart op het Spaarne. Onder meer werd gecontroleerd op alcohol- en middelengebruik, inrichtingseisen van boten en technische toestand, als ook of de boten en buitenboordmotoren van diefstal afkomstig waren.
9 bekeuringen
In totaal zijn er 68 vaartuigen en hun schippers aan een controle onderworpen. Er zijn 9 bekeuringen voor diverse overtredingen van het Binnenvaartpolitiereglement uitgeschreven. Ook zijn vier schippers aangehouden voor varen onder invloed, waarvan 3 keer alcohol en 1 keer onder invloed van drugs. Een 45-jarige man uit Spaarndam blies 860 ug/l, een 15-jarige jonge uit Haarlem werd betrapt en hij blies 240 ug/l. Tegen allen wordt proces-verbaal opgemaakt.
Naast de handhaving zijn ook meerdere preventieve adviezen gegeven.
Varen onder invloed
Schippers mogen hun schip niet (laten) varen als u onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille (of bij een ademtest 220 ug/l), net als in het wegverkeer. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart. De politie maakt dan een proces-verbaal op en stelt dat ter beschikking aan de officier van justitie. Een overzicht van boetes vindt u in de boetebase van het Openbaar Ministerie. In het uiterste geval kan ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd.