Voortgang verbouwing Haarlemse Koepelgevangenis per 20 april 2021

21 apr 2021, 3:30 Nieuws
koepel luchtfoto
Charles Duijff

De Haarlemse Koepel-gevangenis houdt iedere Haarlemmergevangenin een romantische setting van de Koepel, molen De Adriaan, het Spaarne met o.a. het Teylershofje en, zoals op de tweede luchtfoto hieronder rechts boven ook de Bakenesserkerk en links boven de Amsterdamse Poort.

Tekst en foto's Charles Duijff

Stuk voor stuk objecten die geschiedenis ademen. Nederland kent drie koepelgevangenissen. De andere twee staan in Breda en Arnhem. De Haarlemse Koepel werd vanaf 1899 in twee jaar gebouwd. Voor wie er nooit heeft gelogeerd, u bent te laat, want In juni 2020 startte een groots- en ambitieus project genaamd 'Open de Koepel'. Geruime tijd daarvoor was de Koepel al geen gevangenis meer. Er werden ondermeer Syrische vluchtelingen opgevangen. Iedere Haarlemmer kent het koepelgebouw. Sommigen wellicht ook aan de binnenzijde. Onder een enorm koepelgewelf konden gevangenbewaarders voorheen met alziend oog een ring van 200 cellen overzien. Kleine cellen verdeeld in 4 lagen hoog.Ik schreef het al: kleine cellen! Ik was er, braaf als ik ben, tot vandaag nog nooit in geweest. In het Koepelgebouw heerst grote bedrijvigheid. 21 april wordt de vloer gestort van de toekomstige bioscoop de FilmkoepelHet koepeldak werd recent al geïsoleerd en wordt momenteel ook geschilderd. Een klus waarbij mega hoogwerkers worden ingezet.......Aan de buitenzijde van de koepel zijn inmiddels aangrenzende gebouwen gesloopt. Op de foto hieronder is daarvan een voorbeeld te zien... De locaties A en B tonen situaties vóór en na de sloop…. is al vele jaren betrokken bij de ontwikkelingsplannen (Open de Koepel) voor deze voormalige penitentiaire inrichting aan de Harmenjansweg in Haarlem.

koepel adriaan
cel2
cel1
koepel1
schilderwerk
koepel luchtfoto uitleg

Bron HBB-groep:

Het koepelterrein is verworven om er eenuniversiteitscampuste stichten. Dat is eigenlijk nog het enige dat echt ontbreekt in Haarlem. In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die bieden niet alleen ruimte aan de onderwijslokalen maar ook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers.

Daarnaast wordt in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor eenbioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Een bouwkundig en constructief hoogstandje!

Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in de nieuwe bouwvolumes250 studentenwoningen en 100 sociale woningengerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met 130 plekken.

HBB Groep heeft al haar kennis en kunde ingezet om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, begeleid HBB Groep het ruimtelijke ordeningsproces.

Ook de restauratie en de verbouwing van het koepelgebouw is onder handen bij HBB Groep. Daarnaast ontwikkelt en realiseert HBB Groep het boutique hotel en de ondergrondse parkeerkelder.

Hieronder een filmpje met een sfeerimpressie

‘Open de koepel’ is nog in ontwikkeling en aan deze sfeerimpressies kunnen geen rechten worden ontleend…..