WHAT IF: nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

jul 02 , 16:04 Nieuws
nasirun paleis op de dam 2024
HAARLEM - Wat als Indonesië de kolonisator van Nederland was geweest? Door middel van het omdraaien van de geschiedenis laten kunstenaars uit Indonesië en Nederland in WHAT IF een nieuw perspectief zien.
De geschiedenis van Nederland en Indonesië zijn met elkaar verweven. Het begon in 1619 en eindigde in 1945 met de onafhankelijkheid van Indonesië. Het maakte van Nederland een belangrijk en welvarend land. Voor Indonesië had het voornamelijk kwalijke gevolgen, zoals uitbuiting, rassenongelijkheid en slavernij. In de expositie WHAT IF zijn de rollen kolonisator en gekoloniseerde omgedraaid.
De tentoonstelling is namens de stichting Het Utopisch Genootschap samengesteld en geproduceerd door Frans Helling en Sam Tjioe in samenwerking met Simone Memel. Vrijdag 12 juli 2024 om 17.00 uur vindt de feestelijk opening plaats in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.
De kunstenaars
 • Agung Mangu Putra
  Indonesische kunstenaar Agung Mangu Putra heeft zijn schilderij ‘KH Agus Salim ontmoet van Mook’ beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. Putra is afgestudeerd aan de faculteit Kunst en Design aan het Indonesisch Kunst Instituut Yogyakarta, met als specialisatie Visuele Communicatie Design.

 • Erik Julius Varekamp
  Varekamp is illustrator en studeerde aan de Rietveld Academie. Hij maakt stripboeken en illustraties voor kranten en tijdschriften zoals het NRC-Handelsblad en de Volkskrant. De tekening ‘Bernhard, Prins zur Lippe-Biesterfeld’ maakt onderdeel uit van de expositie WHAT IF.
 • Fred Benjamins
  Benjamins, geboren in Jokjakarta en overleden in 2012 in Haarlem, was een Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij maakte voornamelijk abstracte, niet-figuratieve kunstwerken waaronder 'De houten klompen van Nusantara'.
 • Indoor land art ILAP
  Hoewel ILAP nog steeds actief is, zal dit het laatste werk zijn waarin de Nederlandse schilder Aldert Mandje heeft meegewerkt. Samen met Andries Mesman heeft Mandje het idee voor deze installatie ontwikkeld kort voor zijn overlijden in december 2023. De installatie bestaat onder andere uit een maquette van een opgraving in 1949 van de Indonesische kolonie rond 1600 na Christus.
 • Joep Neefjes
  Neefjes maakt verhalen op zijn eigen foto's, die echt zijn en niet geënsceneerd. In sTANG vertelt hij een verhaal over een conflict in het gebruik van het woord 'stang' in de Indonesische taal door de gekoloniseerde Nederlanders als protest tegen de bezetting van Nederland.
 • Nasirun
  Nasirun begon al op jonge leeftijd te tekenen. In 1983 studeerde hij af aan de Indonesian Art School in batik en houtsnijwerk. In 1987 studeerde hij af in pure kunst. WHAT IF toont 3 van zijn werken.
 • Rob Renoult
  De Nederlands-Molukse kunstenaar Renoult is opgegroeid in Friesland en Amsterdam. Van jongs af aan was hij zich bewust van de verdeeldheid in zijn identiteit. Het is de kracht van Renoult om in zijn werk het gewicht van complexe onderwerpen zoals identiteit en de positie van minderheden weg te nemen.

 • Samuel Indratma
  Indratma was lid van de linkse activistische kunstenaarsgroep Apotik Komik, actief tussen 1997 en 2005, die openbare kunst creëerde in Yogyakarta, Indonesië. De groep beschouwde hun openbare kunst als een instrument voor sociale communicatie. Voor WHAT IF maakte hij een animatie over een bezoek van Sukarno aan Nederland, ondersteund met muziek.
Gratis toegang
De expositie WHAT IF in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem is te zien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur van 12 juli tot en met 7 oktober 2024. Toegang is gratis.
Paviljoen Welgelegen
In Paviljoen Welgelegen is de doorlopende historische tentoonstelling 'Welkom in Welgelegen' te bezoeken. Een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners en gebruikers. Daarnaast is er de reeks ‘Dreefexpositie’ waar onder andere aandacht wordt besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Ga voor meer informatie naar: www.paviljoenwelgelegen.nl .