Keti Koti : ‘Ketenen Verbroken’ ook in- en rond de Haarlemse Schuur

jul 02 , 9:04 Nieuws
uitgelicht
In Amsterdam wordt Keti Koti (ketenen verbroken) sinds 2002 op 1 juli in het Oosterpark gevierd, waar ook het Nationaal Monument Slavernijverleden is te vinden. Tot slaaf gemaakte Afrikanen werden tot 1863 door Hollandse handelaren verscheept naar Suriname en Curaçao. Op 1 juli 1863 kwam er officieel een eind aan deze slavernij en dat wordt gevierd met Keti Koti.
Tekst en foto's Charles Duijff, film John van der Wal (Youtube 023TVonline)
Zaterdag 1 juli j.l. was het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Reden te meer om het extra feestelijk en kleurrijk te vieren, en ook in Haarlem werd vanaf 16:00 uur een feestelijke bijeenkomst georganiseerd in- en rondom De Schuur (voorheen Toneelschuur) gelegen in Haarlemse de Lange Begijnestraat.
op weg art
Het feest begon met een optocht vanaf het Haarlemse Stationsplein (zie hierboven) begeleid door de slagwerk & percussieband Earthquake, een enthousiaste band die het Haarlemse Station op z'n fundament deed schudden. Deelnemers aan de optocht werden opgeroepen om 15:00 uur present te zijn voor vertrek richting De Schuur. Die opkomst viel wat tegen, maar dankzij Earthquake en de gekozen route via de Kruisweg en -straat, Barteljorisstraat en Grote Markt groeide de optocht uiteindelijk toch tot een flink gezelschap.Er waren enkele kleurrijke deelnemers....en er werd van achter de ramen meegekeken naar de stoet
bartilj str art
stel art a
kids raam art
Bekijk en beluister hieronder het filmpje van John van der Wal
Ruim voor vier uur kwam de stoet aan bij De SchuurWaar direct een feestje werd gevierdDaarna sprak de directeur van De Schuur, mevrouw Marelie van Rongen de aanwezigen toeDaarna was een prominente rol weggelegd voor een kalebas. Van deze familie van de pompoen kunnen van de harde gedroogde schil ondermeer kommen worden gemaakt, een kom die in dit geval werd gebruikt voor een 'wateroffer', een z.g. plengoffer, waarbij men contact legt met de voorouders en andere spirituele elementen. (foto hieronder)Overigens werd ook in de Haarlemse Philharmonie vooruitlopend op de 1e juli 2024 al Keti Koti gevierd (zie filmpje hieronder)
aank toneelschuur art
publiek art
directeur toneelschuur
water offer art
man art
kleurrijk art
vlaggetjes
--