Kinderen bouwen verrassende ‘puinpaleizen’ in BakkeRij

Mooi overzicht van de bouwwerken.
Mooi overzicht van de bouwwerken.
Foto: Joyce Melief

Verslaggeefster en psychologe Mirjam Hildebrand liet zich zaterdag verrassen door de creativiteit en gedrevenheid waarmee kinderen hun droompaleizen bouwden van restmaterialen bij Archikidz Haarlem. Hier haar verslag:

Archikidz 2016 groot succes

Haarlem is een gaaf jaarlijks evenement rijker. Archikidz 2016 leverde zaterdag een hoop prachtige bouwwerken en trotse gezichten op.

Het evenement droeg het thema ‘Bouw je eigen puinpaleis’ waarbij allerlei soorten restmaterialen, gedoneerd door MooiZooi, werden gebruikt om een origineel onderkomen te bouwen. De oprichters van de stichting Archikidz Jorien Vlaar, Bianca Gieske, Huub van Bruggen en Ferdinand Freeke organiseerden dit vanuit de wens kinderen in contact te brengen met architectuur. Zodat zij, wanneer ze door hun eigen buurt wandelen, beseffen dat iemand over de bouw van de huizen heeft nagedacht.

Driekoppige jury van toparchitecten

De loods van de BakkeRij vulde zich met meer dan zeventig enthousiastelingen die werden onthaald door de architect van de dag, Jurgen van der Ploeg. Na een mooie inleiding in de architectuur werden de kinderen in de leeftijden van 8 tot 12 jaar opgedeeld in groepjes, waarbij elke groep gesteund werd door een echte architect. De opdracht was duidelijk: idee uitdenken, ontwerp schetsen, materiaal uitzoeken en bouwen maar. Een driekoppige jury van toparchitecten liep rond om goed te kijken hoe er werd gewerkt.

Sommige kinderen waren erg precies in hun bouwtekening en moesten gestimuleerd worden om te beginnen met het construeren. Andere kinderen begonnen snel met bouwen en dan ontstonden de creatieve ideeën door met het materiaal bezig te zijn. Een gemeenschappelijk kenmerk gonsde door de loods van de BakkeRij: gedrevenheid.

In opperste concentratie waren ze in de weer met isolatieschuim, karton, doppen, rietjes, kurken, elastiekjes, noem maar op. Kinderen lijmden daken aan elkaar waarop rietjes werden bevestigd voor een ‘rieten’ dak. De meeste huizen kregen iets extra’s in de vorm van luxe of milieuvriendelijkheid. Zo werden er zwembaden gebouwd, compleet met duikplank en waterglijbaan, en ontstonden er slimme constructies met zonnepanelen op het dak en in de tuin.

Een dolFIJN huis

Iemand dacht aan een schoorsteen, een ander aan een bliksemafleider en weer een ander maakte een kasteel met torens van petflessen. Een aantal kinderen, met name meisjes, maakten complete poppenhuizen met bedjes, eettafels, een douche en zelfs een schilderij aan de muur. Een sterrenhuis en een ander meisje maakte een ‘dolFIJN huis’: een fijn huis in de vorm van een dolfijn. Een jongen maakte een fort met een mortier. Er was zelfs een groepje meiden die naar Archikidz kwam als invulling van een verjaardagspartijtje. Zij besloten samen te werken en maakten een prachtige creatie van een boomhuthuis, compleet met een aantal kermisattracties en een rijk gevulde tuin.

De enthousiaste presentator Len Ormondt gaf de groepjes om de beurt de kans om wat te gaan eten en drinken. Sommige kinderen waren haast niet los te rukken van hun werk, maar eenmaal met een drankje en fruit voor hun neus genoten ze van deze verwennerij.

Een duurzaam opgezet huis met terras

Twee uur na de aftrap werden alle werken op het podium van gestapelde pallets getild. Nu de zware taak aan de juryleden Jurgen van der Ploeg (Faro architecten), Marianne Loof (LEVS) en tevens organisator Jorien Vlaar (Leisure Expert Group) om te beslissen welke drie kinderen er met een prijs naar huis mochten. Na beraad kwamen zij tot de conclusie dat er drie eervolle vermeldingen zouden worden uitgedeeld en drie prijzen. Zodoende werden er zes bouwcreaties genomineerd en in de spotlights gezet.

Eervolle vermeldingen gingen naar het samenwerkingsproject van het verjaardagspartijtje, omdat samenwerken in de architectuur ook heel belangrijk is. Een elegant afgewerkt huis vol versieringen kreeg tevens een nominatie. En als laatste een zeer duurzaam opgezet huis met terras. Dat zat slim in elkaar en was toekomstgericht.

Ze wil in de bovenkamer wonen

Een meisje dat een huis had gebouwd in de vorm van een i, de eerste letter van haar naam, kreeg de derde prijs. ‘Ze heeft het huis erg precies en geconcentreerd gebouwd’, was het oordeel van de jury. Zelf wil zij in de bovenkamer, het puntje van de i wonen. Dan kan ze blijven lezen zonder dat iemand het door heeft.

De tweede trofee werd uitgedeeld aan twee jongens die een heel origineel ontwerp hadden. Geen huis, maar een puingrijper op wielen. Compleet met zuiger en grijparm won dit ontwerp vanwege zijn milieuvriendelijke karakter.

De eerste prijs ging naar een driehoekig huis op hoge poten. De jongen gaf aan er zelf niet te durven wonen vanwege hoogtevrees, maar goed bedacht was het wel. Het bevatte een uitkijkpunt en een boot die naar beneden getakeld kon worden. Bij een hoge waterspiegel biedt dit huis uitkomst.

Er werd gejuicht en geklapt voor zichzelf, de winnaars, de organisatoren, de jury, sponsors en alle vrijwilligers die de dag mogelijk maakten. De organisatoren kijken al uit naar volgend jaar!

(De volgende sponsors maakten Archikidz mogelijk: BakkeRij Ondernemers terminal, ABC Architectuurcentrum Haarlem, Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, Agency One, Spaarnelanden , Faro Architecten, LEVS architecten, Intos Interior Solutions, MooiZooi, 3D Educatie, ’t Mannetje, JoraVision, Gamma Haarlem, Budget Broodjes Haarlem en Restaurant ML)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen