Haarlem: 430 zonnepanelen op het dak van Lyceum Sancta Maria

Foto:

HAARLEM – Lyceum Sancta Maria mag zich sinds 2015 UNESCO-school noemen en besteedt veel aandacht aan het thema duurzaamheid. Al eerder, in 2015, werden er in het kader van duurzaamheid 62 zonnepanelen aangeschaft. Nu laat het lyceum nog 368 extra zonnepanelen plaatsen.

430 zonnepanelen op het dak van Lyceum Sancta Maria

Afgelopen zaterdag werden de eerste onderdelen al geleverd, maar deze week worden de nieuwe panelen op het dak van de school gehesen. Het doel is om nog voor de kerst de eerste  kilowatturen duurzaam op te wekken. Na oplevering is het complete systeem goed voor een jaarlijkse opbrengst van 100.000 kWh. Door de komst van de panelen en door slim energiemanagement is het energieverbruik van de school in drie jaar bijna gehalveerd. Sancta streeft naar 45 procent energiebesparing en 60.000 kg CO2-reductie ten opzichte van 2016 en zet met de plaatsing van de zonnepanelen een mooie stap richting dat doel.

Hieronder één van de frame-constructies op het dak van Sancta Maria, waarop binnen enkele weken de verdere nieuwe zonnepanelen worden bevestigdDuurzaam lesprogramma

Als UNESCO-school staat duurzaamheid hoog in het vaandel op Sancta. De zonnepanelen passen daar, als levend lesmateriaal, goed bij. Zo kunnen leerlingen op een groot scherm in de aula precies bijhouden hoeveel de panelen opleveren en hoeveel energie bespaart wordt. Ook zijn de omvormers en brutoproductiemeters geplaatst op plekken die voor leerlingen ook toegankelijk zijn. Bovendien wordt er in de lessen uitgebreid aandacht besteedt aan alternatieve energiebronnen en andere vormen van duurzaamheid. Zo staan in de projectweken onderwerpen als  global warming en circulaire economie centraal.Ledverlichting

De school past binnen ook LED-verlichting toe om energie te besparen. Daaraan verbonden zijn sensoren die de verlichting automatisch dimt of uitschakelt wanneer er voldoende daglicht is.

 

 

Reacties