Zeldzame rode traliestinkzwam duikt op in Haarlemse Artisklas

Foto: NH Nieuws

Harold Ames en zijn vrouw Sylvia tasten volledig in het duister als het erom gaat hoe die stinkende roodkleurige zwam in hun Haarlemse dierentuin ‘Artisklas’ komt. Mogelijk ‘meegelift’ met geïmporteerde planten van de kwekerij.

(bron: NH Nieuws)

In alle jaren dat het echtpaar de Haarlemse dierentuin runt zijn ze de ‘Clathrus Ruber’ ofwel de ‘traliestinkzwam’ nog nooit tegengekomen. Geen wonder, want het betreft een echte exoot die slechts sporadisch in Nederland wordt gezien. Toch dateert de eerste melding in Nederland van het ‘stinkdiertje onder de paddenstoelen’ al van 1735 toen de bioloog Carolus Linnaeus de rode getraliede zwam tussen het riet zag groeien langs de weg tussen Haarlem en Amsterdam.

Inmiddels heeft Ames een lint gespannen om te voorkomen dat spelende kinderen op de traliestinkzwam zullen gaan staan. Of bezoekers van de Haarlemse dierentuin nog kunnen genieten van de zeldzame zwam is maar de vraag. De dierentuin is namelijk alleen in het weekend geopend en de bloeitijd ligt slechts rond de 36 uur. De hoop is gevestigd op één exemplaar dat nog ‘uit het ei moet komen’. Het wordt dus spannend.

De redacteur van mediapartner NH Nieuws hoefde overigens niet tot heet weekend te wachten. Hij mocht een kijkje nemen en de geur opsnuiven en maakte bijgaande reportage.

Klik HIER voor de reportage van mediapartner NH Nieuws

Reacties