Spaarne Gasthuis opent speciaal spreekuur voor muzikanten

Foto: Jean-Pierre Jans (aangeleverd Spaarne Gasthuis)

Ook musici leveren, net als sporters, lichamelijke topprestaties wat kan leiden tot blessures en gezondheidsklachten. Daarom start het Spaarne Gasthuis met een speciaal spreekuur voor musici.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 professionele en 3 miljoen amateurmusici. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat zij, net als (top)sporters en dansers, een lichamelijke topprestatie moeten leveren om hun vak of hobby te kunnen uitoefenen. Blessures en gezondheidsklachten komen dan ook veel voor bij deze groep.

Dat heeft niet alleen invloed op het goed kunnen bespelen van een instrument (en dus het uitoefenen van hun beroep), maar ook op andere aspecten van het dagelijks leven. Maar daar waar sporters vaak een compleet team van medische professionals om zich heen hebben die hen begeleidt en preventief behandelt, hebben muzikanten dat niet. Zelfs op het hoogste niveau is er meestal pas contact met een zorgverlener wanneer klachten ontstaan die het spelen in de weg staan.

Uniek spreekuur
Er is dus behoefte aan goede medische zorg voor musici, waarbij de zorgverlener beschikt over kennis van en ervaring met muziekgeneeskunde. Daarom start het Spaarne Gasthuis op 26 augustus een spreekuur speciaal voor musici. Op dit spreekuur kunnen muzikanten terecht voor alle lichamelijke klachten en blessures die worden veroorzaakt door musiceren of die invloed hebben op het musiceren. Uniek aan dit spreekuur is dat er een multidisciplinair team van specialisten die tot de top van hun vakgebied (hand, pols, schouder) horen, samenwerkt. Dit betekent dat je als muzikant geholpen wordt door iemand met specifieke kennis van je blessure en die tegelijkertijd weet welke gevolgen dat heeft voor het beoefenen van je beroep/hobby.

Lastige patiënten
Laura Kok, AIOS orthopedie in het Spaarne Gasthuis, zelf violiste en daarnaast recent gepromoveerd op blessures bij musici, is een van de initiatiefnemers van het spreekuur: “In Nederland is een klein aantal gespecialiseerde behandelaren voor muzikanten, voornamelijk fysiotherapeuten en revalidatieartsen. Maar verreweg de meeste muzikanten worden op dit moment behandeld door zorgverleners zonder specifieke kennis van muziekgeneeskunde. Musici worden vaak gezien als lastige patiënten; over het algemeen zijn ze heel bezorgd over hun lichaam. Meestal wordt door artsen niet begrepen dat iets kleins als een tinteling in de hand of vingers, al het einde van een carrière kan betekenen. Vanaf 26 augustus kunnen musici terecht in het Spaarne Gasthuis, locatie Heemstede. Daar ga ik samen met een aantal ervaren medisch specialisten en fysiotherapeuten een spreekuur beginnen dat volledig is gericht op musici.”

Reacties