IKEA doet proef: contant betalen in de ban

Foto: Wim Meijer Fotografie

IKEA is in de vestiging in Son bij Eindhoven gestart met een proef waarbij nog uitsluitend elektronisch kan worden betaald.

Wie in de komende maanden zijn aankopen bij IKEA Son (bij Eindhoven) contant wilt afrekenen heeft een probleem. Bij wijze van proef heeft men in deze Brabantse vestiging het contant geld namelijk in de ban gedaan.

De proef is afgelopen maandag ingegaan. IKEA in Son is de eerste vestiging in Nederland en de tweede in heel de wereld, die afscheid neemt van brief- en muntgeld. Van de 29 kassa’s is er nu nog maar eentje waar contact afgerekend kan worden. De proef zal tot januari 2020 duren. Een woordvoerder van IKEA Son noemt als argumenten voor elektronisch betalen de veiligheid en de  betere doorstroming bij de kassa’s. Minder dan 10% van de aankopen in de winkel wordt gedaan met contact geld, zo meldt de Volkskrant.

Of deze proef ook zal leiden tot toekomstig IKEA-beleid en of dan ook de andere vestigingen over zullen gaan tot uitsluitend elektronisch betalen zal waarschijnlijk afhangen van de conclusies die uit de proef in Son getrokken gaan worden.

Het Zweedse warenhuis heeft al eerder een proef gedaan met enkel elektronisch betalen bij het filiaal in het Zweedse Valbo. Daar kreeg de proef geen vervolg. Dat terwijl het elektronisch betalen in Zweden voorop loopt ten opzichte van Nederland.

Reacties