China collectie Frénk van der Linden in Kleinste museum van Haarlem

Foto: Kunst centrum Haarlem

Vanaf zaterdag 1 februari 2020 toont journalist Frénk van der Linden een deel van zijn China collectie in het Kleinste museum van Haarlem. In het museum zijn voorwerpen te zien die Frénk heeft verzameld tijdens zijn vele reizen door China.

Opening
Onderdeel van de collectie zijn onder andere diverse objecten die om propaganda-redenen door het communistische regime zijn vervaardigd, zoals Mao-speldjes, politieke prentbriefkaarten, beeldjes van de grote roerganger en natuurlijk het alom bekende Rode Boekje. Iedereen is welkom om de opening  van de tentoonstelling op 1 februari om 16.00 uur bij te wonen.

In 1981 reisde Frénk van der Linden als journalist voor weekblad De Tijd  voor het eerst naar de Chinese Volksrepubliek, waar toenmalig premier van Agt op staatsbezoek ging. De jonge verslaggever was al jaren gebiologeerd door het land en zijn bewoners. Alles in het voormalige ‘rijk van het midden’ ervoer bij als mysterieus en ongrijpbaar. ‘’Mars op aarde’’, schreef hij.

Kuifje en de Blauwe Lotus
De fascinatie voor China had Frénk op jeugdige leeftijd ervaren door het stripalbum Kuifje en de Blauwe Lotus van Hergé.  En omdat Kuifje reporter was werd het album ook belangrijk als startpunt voor de latere journalistieke carrière van Frénk.  ‘’Reizen en af toe ’s eens een mens redden, wat wil je nog meer’’, aldus Frénk.In de loop der jaren bezocht hij een kleine twintig keer China voor onder andere de VPRO-radio en NRC Handelsblad. Met fotografe Lineke Rippen en China-correspondent Willem van Kemenade trok  Frénk naar allerlei uithoeken van het enorme land. Naast reportages voor radio, televisie en dag- en weekbladen publiceerde hij verschillende boeken over China, waaronder Dubbel Geluk en Klappen met één hand.

Speciaal horloge voor neerslaan opstand
Grote indruk op Frénk maakte de studentenopstand op het Tiananmenplein in 1989. Hij versloeg de demonstraties van het begin tot het bloedige eind. Honderden, mogelijk zelfs enkele duizenden, Chinezen werden gedood door het Volksbevrijdingsleger. In het Kleinste museum is het speciale horloge te zien dat de soldaten kregen van de overheid als dank voor het neerslaan van de ‘contra-revolutionaire rebellie’.Kleinste Museum
Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst centrum Haarlem
Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars.  De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Reacties