Haarlemse Klimaatcoalitie lanceert manifest voor een klimaatrechtvaardig Haarlem.

Foto: Charles Duijff

Op 4 juli is het 2 jaar geleden dat de Haarlemse Gemeenteraad de klimaatcrisis uitriep. En over ging tot de orde van de dag. De klimaatcrisis is inderdaad iedere dag aan de orde, maar de Gemeente kan, mag en moet meer doen om deze crisis te bestrijden. Daarom lanceert de Haarlemse Klimaatcoalitie op deze dag het 10 punten manifest voor een klimaatrechtvaardig Haarlem.

10 aanbevelingen
De Haarlemse klimaatcoalitie doet tien aanbevelingen aan het lokaal bestuur om de klimaatcrisis aan te pakken. De punten beslaan verschillende domeinen waarop maatregelen nodig zijn: Crisiscommunicatie & burgerparticipatie, energieverbruik, het opwekken van duurzame energie, duurzaam bouwen, groen & natuur, voedsel, de circulaire economie, bedrijven, mobiliteit en de  oprichting van een rekenkamer voor het klimaat.

Opnemen in de partijprogramma’s
Het manifest geeft input voor alle politieke partijen in Haarlem op om te kiezen voor een toereikend en rechtvaardig klimaatbeleid. De punten uit dit manifest kunnen worden opgenomen de partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Op 4 juli wordt het manifest in de Haarlemse Kweektuinen aangeboden aan alle fractievoorzitters van de lokaal actieve partijen.

In een 30 minuten durend programma zal duurzaamheidsambassadeur van Haarlem Frénk van der Linden een inleiding verzorgen en wordt het manifest zelf kort toegelicht. Na afloop is er de gelegenheid om met de organisaties van de Haarlemse Klimaatcoalitie te spreken en in contact te komen met de 30 schrijvers van het manifest. Alles uiteraard op 1 ½ meter afstand. Aanmelden is verplicht en helaas gezien de corona maatregelen alleen nog mogelijk voor vertegenwoordigers van  de media.

Haarlemse Klimaatcoalitie
De Haarlemse Klimaatcoalitie is een samenwerking van onder andere lokale groepen van Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Extinction Rebellion en de FNV. Bij het schrijven van het manifest is geput uit de expertise binnen deze groepen en daarbuiten. Het is een ambitieus maar ook haalbaar manifest geworden, van en voor Haarlemmers en is voor iedereen sinds 1 juli te downloaden op de site van Milieudefensie Haarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen