Financieel kwetsbare huishoudens Haarlem krijgen extra geld voor energierekening

Foto: Charles Duijff / Pixabay

De energiekosten zijn sinds eind vorig jaar aanzienlijk gestegen. Haarlemmers met een laag inkomen hebben, mede door Corona, nu geen reserves meer om extra energiekosten op te vangen. Het college stelt daarom voor om € 1,8 miljoen aan resterend budget uit de TONK-regeling in te zetten voor deze groep Haarlemmers.

De raad moet hier vervolgens een besluit over nemen. Steeds meer inwoners ontvangen hogere energierekeningen zonder dat zij meer energie zijn gaan gebruiken. Het kabinet heeft diverse algemene ondersteuningsmaatregelen aangekondigd om deze algemene kostenstijging te verzachten. Zo is voor mensen met de laagste inkomens een eenmalige energietoeslag van € 200,- per huishouden aangekondigd.

Ook andere financieel kwetsbare Haarlemmers hebben te maken met een dermate hoge stijging van de energielasten, dat zij niet meer in staat zijn om de rekening te betalen. Deze groep wil het college tegemoet komen.

Urgente problematiek

Van de TONK-regeling (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten), een bijdrage in de woonlasten als door de coronacrisis de huur of hypotheek niet betaald kon worden, is in Haarlem minder gebruik gemaakt dan verwacht. Het college wil het overgebleven budget inzetten voor de meest kwetsbare groep. Wethouder Roduner (Sociale Zaken): “De stijgende energiekosten zijn een groot probleem en we willen onze financieel kwetsbare Haarlemmers niet in de kou laten zitten. We willen in Haarlem voorkomen dat de energiearmoede voor deze mensen structureel toeneemt. Deze maatregel is bedoeld als tijdelijke ondersteuning, om het ontstaan of groter worden van schulden tegen te gaan.”

Inwoners van Haarlem die problemen hebben met het betalen van hun energierekening of andere geldzorgen hebben kunnen contact opnemen met de budgetcoaches van de gemeente, via het emailadres [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen