Gelote wijkraad Zijlweg-West: een jaar later!

Foto: aangeleverd gemeente Haarlem

Hoewel corona in het begin wel wat roet in het eten gooide, is het wijkforum in Zijlweg-West nu een jaar lekker op gang. Wat dit forum zo bijzonder maakt, is dat het via loting door de gemeente tot stand is gekomen.

Inmiddels is er ook een wijkpanel met 60 leden en staan er 8 concrete activiteiten op het plan van aanpak. Wijkforumlid Isabelle Goverde: “Het is nu tijd voor actie!”

Hoewel de meeste Haarlemse wijken een actieve wijkraad hebben waar mensen zichzelf voor aanmelden, wilde het in Zijlweg-West maar niet vlotten. Via een pilot met een gelote wijkraad lukte het de gemeente vorig jaar om zeven enthousiaste buurtgenoten bij elkaar te krijgen. Zij vormen het wijkforum, dat overigens niet net als de wijkraad onder de wijkraadverordening valt. Afgelopen najaar werden nog eens 300 mensen gevraagd om deel te nemen aan het wijkpanel. Dit leverde 60 aanmeldingen op; mensen die advies geven over de plannen van het wijkforum.

Meteen enthousiast

Isabelle Goverde (30) en John Smits (46) reageerden beide op de uitnodiging die vorig jaar bij hen en 80 andere buurtbewoners in de bus viel. Isabelle: “Zo leuk dat we deze mogelijkheid krijgen; ik was meteen enthousiast. Je kunt natuurlijk tegen dingen aanschoppen en gaan klagen of zelf in actie komen. Ik koos voor het laatste! Ik vind het een mooi initiatief om echt iets aan mijn wijk te verbeteren en om aanspreekpunt te zijn voor andere buurtbewoners. Inmiddels vorm ik met 5 andere buurtgenoten – één is inmiddels gestopt- het wijkforum en krijgen we bij het organiseren en uitvoeren ervan ondersteuning van stadsmaker en verbinder Brigitte Kool. Zij heeft een gigantisch netwerk, ook binnen de gemeente. Zo krijgen we steeds meer ingangen om dingen ook echt te realiseren.’

Enquête in de wijk

Het gekozen wijkforum is een 2-jarige pilot, waarmee per jaar € 30.000 te besteden is aan activiteiten in de wijk en deze waar nodig leefbaarder te maken. John: “Maar waar begin je en wat speelt er? Als wijkforum besloten we om dat op te halen via een enquête. Dat schetste een goed beeld. Meer kunst, meer groen, meer speelplekken, minder zwerfafval en met stip op één: het verbeteren van de verkeerssituatie aan de Zijlweg. Dat laatste punt is best een lastige. Want als je iets wilt kost dat meteen veel geld. Maar het signaleren en kenbaar maken bij de gemeente is een begin. Wat in ieder geval al wel op onze actielijst staat en op korte termijn realiseerbaar is, is bijvoorbeeld het plaatsen van borden met ‘U rijdt te hard’. Daar is € 10.000 voor begroot. Daarnaast zijn we in contact met bewoners van de Zijlweg, die zich ook hard maken voor de verkeersveiligheid hier.”

Studenten betrekken

Hoewel John met heel veel plezier vlakbij het Narcisplantsoen in Zijlweg-West woont en niets te klagen heeft, ziet Isabelle in haar deel van de wijk wel een actiepuntje. “Ik woon vlak naast InHolland, dus aan de andere kant van de Randweg. Soms lijkt dit wel een vergeten gebied, maar we horen er echt bij. Daar ga ik me hard voor maken. Verder wil ik me inzetten voor meer betrokkenheid van studenten van InHolland en het Nova-collega bij onze wijk. Hoe leuk zou het zijn als zij mee kunnen werken aan bepaalde projecten. Denk aan een kunstproject, een marketingplan of een flyer bijvoorbeeld. Samen staan we zoveel sterker!’

Jonge club

John: “Ja het leuke hieraan is dat het echt een initiatief van de wijk en de gemeente samen is. Je voelt dat de gemeente er ook echt wat mee wil. Zij zagen echt het gemis van een wijkvertegenwoordiging. Meestal is de gemiddelde leeftijd in de wijkraden behoorlijk hoog; zijn het mensen die niet meer werken en er echt de tijd voor hebben. Dat is bij ons wel wat lastiger. Wij hebben allemaal ons werk, studie of gezin en dat maakt dat we bij de uitvoering van onze actielijst heel goed extra handen kunnen gebruiken. Want net wat Isabelle zegt, samen kun je zoveel meer bereiken!”

Kom in actie!

Na de buurtenquête en het advies van het wijkpanel is er voor komend jaar een concrete actielijst opgesteld met 8 activiteiten waaraan in 2022 een budget is toegekend. De prioriteit ligt bij meer groen, verkeersveiligheid en spelen. Samen met bewoners wil het wijkforum nu acties concreet maken. Denk aan de herinrichting van het skatepark (‘t Landje) of samen met bewoners en InHolland een tijdelijke kweektuin aan de Schoonzichtlaan aanleggen. Daar kun jij als buurtbewoner bij helpen! Kijk op de website van het wijkforum voor meer informatie of mail [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen