Monumentale kerken behouden als Buurtbakens

Foto: Charles Duijff

Onlangs is in Haarlem en Spaarndam een plan ingediend om de ruimtes van kerken te gebruiken voor sociale voorzieningen in de wijk. 7 kerken doen mee aan dit project Buurtbakens.

foto: Kerk Spaarndam (fotograaf Charles Duijff)

Wethouder Floor Roduner (monumenten) maakte deze week bekend dat alle 7 kerken geld ontvangen zodat de plannen door kunnen gaan.
Kerken zijn vaak monumentale gebouwen, centraal in de wijk. Door deze gebouwen te delen met verschillende wijkorganisaties willen ze meer ruimte creëren voor zorg, ontmoetingen, rust en cultuur. De kerken worden een Buurtbaken.

Vernieuwend en gastvrij

De verschillende kerken hebben ieder hun eigen plannen. Zo wil de Pelgrimkerk in Zuidwest bijvoorbeeld een ontmoetingsplek met een buitenruimte creëren. Ze hebben het plan om de oude bijgebouwen te slopen en zo ruimte te maken voor maatschappelijke organisaties zoals de Stookkamer, zangkoren en een Buurderij. Ook willen ze ruimte maken voor een huisartsenpraktijk en fysiotherapeut en zelfs woningen.

In Spaarndam heeft de Oude Kerk een ander plan. Hier wil men het gebouw en de tuin eromheen omtoveren tot een plek waar u kunt rouwen, trouwen en kunt genieten van muziek en kunst. In de kerk worden de oude gewelven bedekt met een laag wol om de kou buiten te houden. Zo willen ze van de kerk een warmere en gastvrije plek maken voor allerlei bijzondere gelegenheden.

7 Buurtbakens

Project Buurtbakens is in mei 2022 gestart met ondersteuning van de Erfgoed Deal (RCE): een samenwerkingsprogramma van overheden en maatschappelijke organisaties. Het project loopt nog door tot eind 2024.

De 7 Buurtbakens-kerken zijn verspreid over Haarlem en Spaarndam: HH Anna en Mariakerk in het Centrum (1937), Shelter Haarlem in Noord (1952), Oosterkerk in Oost (1926), Pinkstergemeente Immanuel in Noord (1955), Goede Herderkerk in Noord (1935), Pelgrimkerk in Zuidwest (1964) en de Oude Kerk in Spaarndam (1627).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen